Dostupni linkovi

Devetnaesti slučaj zaraze u Srbiji, stupile na snagu mere u borbi protiv virusa


Bolnica, ilustrativna fotografija
Bolnica, ilustrativna fotografija

U Srbiji je do 8 časova 12. marta registrovan jedan nov slučaj zaraze korona virusom čime se ukupan broj zaraženih popeo na 19, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Do 8 časova istog dana u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 160 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja, dodaje se u saopštenju.

Od 12. marta su u Srbiji stupile na snagu nove mere koje je uvela Vlada Srbije, a koje predviđaju zabranu zatvorenih skupova sa više od 100 ljudi.

Skupove na otvorenom i nastavu u školama, prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, još uvek nema potrebe ograničavati.

Vučić je rekao tokom konferencije za novinare 11. marta i da će biti pojačana kontrola na graničnim prelazima, dok će neki manji prelazi biti privremeno zatvoreni.

"Stranka koju vodim (SNS) i koalicija u kojoj je ona, odlučila je da sve skupove: napolju i u zatvorenom prostoru, odloži do 1. aprila", rekao je Vučić nakon sastanka u Predsedništvu državnog vrha i zdravstvenih vlasti u Beogradu.

Vlada Srbije je ranije uvela privremenu zabranu ulaska u Srbiju za strane državljane koji dolaze iz područja sa intenzivnom transmisijom korona virusom. To se odnosi na osobe koje su boravile u Italiji, pojedinim provincijama Republike Kine, Južne Koreje, Irana i delovima Švajcarske.

Vlada je pozvala građane Srbije koji rade u inostranstvu i koji dolaze sa područja sa intenzivnom transmisijom korona virusa, a planiraju dolazak u zemlju za predstojeće Uskršnje praznike, da putovanje odlože.

"Takođe, apeluje se na građane da prilikom organizacije privatnih događaja kao što su svadbe, krštenja i slične manifestacije sa većim brojem ljudi, da ti događaji budu organizovani u skladu sa odlukom koja se odnosi na javne skupove", navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Javno preduzeće "Aerodromi Srbije" saopštilo je u 10. marta da su privremeno suspendovani svi letovi sa aerodroma "Konstantin Veliki" u Nišu do Italije i Švajcarske i obrnuto, na osnovu odluke Vlade Republike Srbije.​

XS
SM
MD
LG