Dostupni linkovi

Vanredna sednica Skupštine Kosova zbog 'dovođenja u opasnost prijateljstva sa SAD'


Skupština Kosova
Skupština Kosova

Skupština Kosova vanredno zaseda u 15 časova na zahtev opozicione Demokratske partije Kosova zbog, kako kažu, dovođenja u opasnost odnosa Kosova i SAD koju uzrokuje aktuelna vlada Aljbina Kurtija (Albin).

„Zabrinutosti su velike, ne samo za političku scenu već i za građane Kosova. Sada već svakodnevno imamo izjave o ne samo suspenziji sredstava za Kosovo, a sada je već suspendovano 200 miliona ekonomske pomoći za Kosovo, već i o onom što je još teže i opasnije, moguće povlačenje američkih trupa. Skupština Kosova ima za obavezu da se sastane i diskutuje o tom pitanju jer ovo označava najnižu tačku odnosa Kosova sa SAD-om od kad postoji naša država, pa i pre toga“, kaže Memlji Krasnići iz DPKi dodaje da bi eventualno povlačenje američkih trupa bilo katastrofalno.

Američki senatori, republikanci Dejvid Perdue (David Perdue) i Rand Paul napisali su na Tviteru da ukoliko Kosovo ne ukine taksu, SAD treba da razmotri svoje vojno prisustvo na Kosovu.

Istu objavu je podelio i sin američkog predsednika, Donald Tramp Junior, navodeći da je vreme da se 650 američkih vojnika vrati kući.

Bivši komandant komande američke vojske za Evropu, general Ben Hodžes (Hodges) usprotivio se mogućnosti povlačenja američkih trupa sa Kosova.

General Hodžes je na Tviteru napisao da bi "to bila greška, s obzirom da je KFOR jedino sidro stabilnosti u regionu".

Tači: Kurti odbio sastanak

Predsednik Kosova Hašim Tači poziva premijera Kosova Aljbina Kurtija da ne kasni sa donošenjem odluke "kako Kosovo ne bi otišlo u pogrešnom istorijskom pravcu".

Tači zahteva od Kurtija da deluje u skladu sa zahtevima Sjedinjenih Američkih Država, koje traže ukidanje takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine kako bi se omogućio nastavak procesa dijaloga.

Tači kaže da je Kurti odbio još jedan njegov poziv na sastanak, a iz kabineta premijera Kosova rečeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da Kurti može da se sastane sa Tačijem 13. marta.

Predsednik Kosova dodaje i da se strateško partnerstvo Kosova sa SAD-om ne može dovesti u pitanje ni po koju cenu, jer je SAD uvek bilo uz Kosovo u teškim vremenima.

Tvrdi i da da su lideri na Kosovu zamenljivi, ali ne i odnosi sa SAD-om.

"Lakše će svaki lider Kosova otići kući ili prevremeno penzionisati nego što će američke trupe otići. Kosovo nije imovina jednog pojedinca, jedne grupe, ni društvena ni politička", kaže Tači i dodaje da je u interesu svih da se posvete jedinstvu.

Haradinaj: Ukinuti takse jedino ako Srbija prizna Kosovo

Lider Alijanse za budućnost Kosova i bivši premijer Ramuš Haradinaj sazvao je za sutra sastanak sa liderima parlamentarnih političkih stranaka kako bi razgovarali o taksi na uvoz robe iz Srbije i BiH.

Haradinaj je ocenio da taksu treba ukinuti jedino u slučaju da Srbija prizna Kosovo u postojećim granicama.

"Kosovo ima pred sobom mogućnost postizanja jedinstva o dva pitanja, prvog koje se tiče napretka sa Amerikom ili čekanja na Evropu, a drugo pitanje je taksa za koju neki traže da se suspenduje, neki traže ukidanje bez uslova, neki sa reciprocitetom pre ili posle ukidanja takse. Nadam se da će svi težiti postizanju jedinstva u ovom odlučujućem trenutku za zemlju", navodi Haradinaj na Fejsbuku.

Kurti najavio ukidanje taksi

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je 10. marta u Podujevu da će ukinuti taksu od 100 odsto postepeno, zamenivši je postepenim reciprocitetom, navodeći da je to najkorisniji put za Kosovo.

Kurti takođe ne misli da američki KFOR treba da se povuče sa Kosova. Suprotno tome, on veruje da se KFOR neće povući sa Kosova.

"Video smo nešto kao želju sina američkog predsednika ali to nema veze sa taksom od 100 odsto. Ukoliko ta želja postane i odluka predsednika Trampa, to ponovo nema veze sa taksom od 100 odsto već se radi o redukciji snaga koju su SAD poduzele i u Afganistanu i u Siriji", kazao je Kurti, dodajući da veruje da SAD treba 'u svim oblicima nastaviti da bude na Kosovu'.

On je dodao i da će se odluka o postepenom ukidanju takse doneti na sednici Vlade, onda kada se o tom pitanju postigne konsenzus sa koalicionim partnerom Demokratskim savezom Kosova (DSK). Istakao je da bi bilo pogrešno da nema ni takse ni reciprociteta.

DSK se protivio Kurtijevom planu o postepenom ukidanju takse i zahtevao je da se taksa potpuno ukine kako bi se omogućio nastavak dijaloga Kosova i Srbije. Zamenik premijera iz redova DSK Avdulah Hoti u utorak uveče je napisao na Fejsbuku da će pre pasti vlada, nego što će se ugroziti prijateljstvo sa SAD-om.

XS
SM
MD
LG