Dostupni linkovi

Tači traži ukidanje taksi u skladu sa zahtevom SAD, Kurti ne odustaje


Premijer i predsednik Kosova, Aljbin Kurti i Hašim Tači, prilikom susreta 6. januara 2020.
Premijer i predsednik Kosova, Aljbin Kurti i Hašim Tači, prilikom susreta 6. januara 2020.

Predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) zatražio je od Vlade Kosova da se hitno sastane i deluje u skladu sa zvaničnim zahtevima Sjedinjenih Američkih Država a koji se odnose na potpuno ukidanje takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

"Dosta smo ugrožavali naše specijalne odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, bez kojih ne bih imali ni slobodu, ni državu, ni budućnost. Sa ovakvim pristupom dovodi se u pitanje budućnost naše države", napisao je Tači na Fejsbuku.

Reakcija je usledila isti dan kada je američki senator iz Džordžije, republikanac Dejvid Perdue (David), izjavio da SAD treba da razmotre svoju prisutnost na Kosovu, ukoliko Kosovo nije potpuno posvećeno miru.

"Više od dve decenije američke snage su pomagale u održavanju mira između Kosova i Srbije. Sada, sa istorijskim napretkom na vidiku, Kosovo mora da uradi svoj deo i ukine sve obaveze koje su uvedene Srbiji", dodao je Perdue u objavi na Tviteru.

Istu objavu je podelio sin američkog predsednika, Donalda Trampa, Donald Tramp Junior, navodeći da se slaže sa tom izjavom i da je "vreme da se 650 američkih trupa vrati kući".

Kurti ne odustaje

Sjedinjene Države insistiraju na potpunom ukidanju takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koju je bivša vlada Ramuša Haradinaja (Ramush) uvela u novembru 2018. SAD se protive planu aktuelnog premijera Aljbina Kurtija (Albin) o delimičnom ukidanju takse. Kurti smatra da do potpunog ukidanja takse treba doći onda kada Srbija dokaže da je prekinula kampanju protiv nezavisnosti Kosova i da će ukinuti trgovinske barijere prema Kosovu.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je u utorak uveče u Podujevu da će ukinuti taksu od 100 odsto postepeno, zamenivši je postepenim reciprocitetom, navodeći da je to najkorisniji put za Kosovo.

Kurti takođe ne misli da američki KFOR treba da se povuče sa Kosova. Suprotno tome, on veruje da se KFOR neće povući sa Kosova.

"Video smo nešto kao želju sina američkog predsednika ali to nema veze sa taksom od 100 odsto. Ukoliko ta želja postane i odluka predsednika Trampa, to ponovo nema veze sa taksom od 100 odsto već se radi o redukciji snaga koju su SAD poduzele i u Afganistanu i u Siriji", kazao je Kurti, dodajući da veruje da SAD treba 'u svim oblicima nastaviti da bude na Kosovu'.

On je dodao i da će se odluka o postepenom ukidanju takse doneti na sednici vlade, onda kada se po tom pitanju postigne konsenzus sa koalicionim partnerom Demokratskim savezom Kosova (DSK). Istakao je da bi bilo pogrešno da nema ni takse ni reciprociteta.

DSK se protivio Kurtijevom planu o postepenom ukidanju takse i zahtevao je da se taksa potpuno ukine kako bi se omogućio nastavak dijaloga Kosova i Srbije.

"Ja ne želim da se odluke vlade usvajaju prostom većinom, već sam zainteresovan da imamo harmonizovanu spoljnu politiku. Sve dok ne dođemo do tog konsenzusa, ne bih se žurio da predlog iznesem na vladi", kazao je Kurti na margini jednog događaja.

Kurti je izjavio da Kosovo želi dobre odnose sa SAD-om i da su SAD nezamenljiv partner u ekonomskom, političkom, geopolitičkom, kulturnom i vojnom smislu, i "da je normalno da različiti zvaničnici, ali i različiti zvaničnici ali i različiti zvaničnici kod nas mogu imati razlike".

"Ne verujem da se te razlike mogu pretvoriti u protivrečnost ili nepomirljiv antagonizam. Snažno verujem da Republika Kosova i SAD, albanski narod uopšte i SAD još dugo trebaju jedne druge", naveo je Kurti.

DSK narednih dana saopštava dalje korake

Isa Mustafa, predsednik Demokratskog saveza Kosova koji je u vladajućoj koaliciji sa Kurtijem, kazao je da su odnosi sa SAD-om ušli u "delikatnu i kritičnu fazu", i da izjava senatora Perdue jasno govori 'gde smo'.

"Nema tarife i reciprociteta koji može dovesti u pitanje odnose sa našim glavnim saveznikom", kazao je Mustafa u objavi na Fejsbuku.

On je dodao da je stav njegove partije da se taksa u potpunosti, bezuslovno ukine, a da se reciprocitet dogovori sa SAD i EU, u zavisnosti kako se Srbija bude ponašala.

Kazao je da će razgovarati sa Kurtijem i da će kao DSK narednih dana saopštiti dalje korake koji čuvaju partnerstvo i prijateljstvo sa SAD.

Dodao je da u komunikaciji sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika za mirovne pregovore, Ričardom Grenelom te da je poslao svog specijalnog izaslanika da se kod Grenela informiše iz prve ruke o sastanku koji je održan u Beloj kući između predsednika Kosova Hašima Tačija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da prenese stavove DSK u vezi sa taksom.

Zamenik premijera iz redova DSK Avdulah Hoti u utorak uveče je napisao na Fejsbuku da će pre pasti vlada, nego što će se ugroziti prijateljstvo sa SAD-om.

Izaslanik DSK posle susreta s Grenelom: Takse treba odmah ukinuti

Izaslanik lidera Demokratskog saveza Kosova (DSK) i član predsedništva te stranke, Skender Hiseni (Hyseni), je posle susreta sa specijalnim izaslanikom SAD za dijalog Kosova i Srbije, Ričardom Grenelom izjavio da je preneo stav stranke prema kome taksu za robu koja se uvozi iz Srbije i BiH treba odmah ukinuti.

"Čvrsto opredeljeni da vode Kosovo i region ka dinamičkom ekonomskom razvoju, Bela kuća i ambasador Grenel snažno pozivaju na trenutno i bezuslovno ukidanje takse na robu iz Srbije da bi se otvorio put dijalogu koji bi trebalo, i biće, zaključen uzajamnim priznanjem", napisao je Hiseni na Fejsbuku.

Amerika je nepokolebljiv saveznik Kosova i kosovskog naroda i ostaje snažno posvećen svojim vitalnim interesima, piše Hiseni i dodaje da je poruka ambasadora Grenela bila da Amerika ne može da zaštiti Kosovo od samog sebe, naime od neodgovornog ponašanja Vlade i njenih lidera.

Od strane amabasadora Grenela, rekao je dalje, preneta mu je poruka da SAD ne mogu da nastave da troše stotine miliona dolara na vojnu i drugu pomoć i projekte u zemlji "gde vlada deluje protiv interesa svojih građana".

Uveravao sam ambasadora Grenela da je za DSK i narod Kosova strateško partnerstvo i posebno prijateljstvo sa SAD sveto i nezamenljivo. DSK nikada neće dozvoliti da se ovo partnerstvo dovede u pitanje. DSK ostaje posvećen i odlučan u koordinaciji i usklađivanju sa SAD-om u svakoj oblasti. DSK se slaže i brani stav da se tarifa ukine odmah i bezuslovno, kao što zahteva predsednik Tramp. Partnerstvo sa Amerikom nema alternativu", napisao je Hiseni.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG