Dostupni linkovi

Kurti: Ukidanje taksi tek nakon dogovora sa DSK


Sve dok ne dođemo do konsenzusa, ne bih se žurio da predlog iznesem na vladi: Kurti
Sve dok ne dođemo do konsenzusa, ne bih se žurio da predlog iznesem na vladi: Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) izjavio je da njegova vlada neće doneti odluku o ukidanju takse od 100 odsto Srbiji i Bosni i Hercegovini (BiH) sve dok se sa koalicionim partnerom, Demokratskim savezom Kosova (DSK), ne postigne konsenzus po tom pitanju. DSK se protivio Kurtijevom planu o postepenom ukidanju takse i zahtevalo da se taksa potpuno ukine a kako bi se omogućio nastavak dijaloga Kosova i Srbije.

„Ja ne želim da se odluke vlade usvajaju prostom većinom, već sam zainteresovan da imamo harmonizovanu spoljnu politiku. Sve dok ne dođemo do tog konsenzusa, ne bih se žurio da predlog iznesem na vladi“, kazao je Kurti u utorak na margini jednog događaja.

On je podsetio da je i njegov pokret Samoopredeljenje i DSK tokom predizborne kampanje podržavao ideju o zameni takse sa reciprocitetom, a što sada stoji i u vladajućem programu.

Kurti je krajem februra najavio da će Vlada Kosova doneti odluku da 15. marta počne postepeno ukidanje takse, najpre na sirovinu, a da bi ona mogla potpuno da se ukine 1. aprila, ukoliko Srbija prekine kampanju protiv nezavisnosti Kosova i počne da uklanja trgovinske barijere Kosovu.

U suprotnom, najavio je uvođenje recipročnih mera prema Srbiji, odnosno da će Kosovo tretirati Srbiju onako kako i Srbija tretira Kosovu.

Na potpunom ukidanju takse insistraju Sjedinjene Američke Države. U vezi sa tim, američki senator iz Džordžije, republikanac Dejvid Perdue (David), izjavio je danas da Sjedinjene Države treba da razmotre svoju prisutnost na Kosovu, ukoliko Kosovo nije potpuno posvećeno miru.

Kurti je izjavio u utorak da Kosovo želi dobre odnose sa SAD-om i da su SAD nezamenljiv partner u ekonomskom, političkom, geopolitičkom, kulturnom i vojnom smislu, i „da je normalno da sa različitim zvaničnicima, ali i različiti zvaničnici mogu imati razlike“.

XS
SM
MD
LG