Dostupni linkovi

Crna Gora: Više osoba uhapšeno zbog međunarodnog krijumčarenja droge


Crnogorsko tužilaštvo: Prekinut jedan 'kokainski lanac'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00

Crnogorsko tužilaštvo: Prekinut jedan 'kokainski lanac'

Više osoba uhapšeno je zbog sumnje da su dio kriminalne organizacije koja se bavila krijumčarenjem droge, a neki od njih povezuju se sa zapljenom 5,7 tona kokaina u vodama Venecuele, saopšteno je na konferenciji za novinare Uprave policije Crne Gore i Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Specijalna tužiteljka Mira Samardžić kazala je da je u otkrivanju i hapšenju osumnjičenih crnogorska policija sarađivala sa kolegama iz Portugala, Švajcarske Srbije, Hrvatske.

"Dokazi koji su prikupljeni ukazuju da je glavni cilj krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike. Jedan kilogram kokaina u toj zemlji je od pet do šest hiljada, dok je cijena tog kokaina u Evropi 30, 40 hiljada eura. Pripadnici kriminalne organizacije su članovi. tj. državljani Crne Gore, a ima članova iz Srbije, Hrvatske", kazala je Samardžić.

Prema navodima SDT-a, kriminalna grupa djelovala je na području Hrvatske, Srbije, Rusije, Austrije, Karipskih ostrva, Francuske i Portugala.

Kako je navela tužiteljka Samardžić, postoji osnovana sumnja da je početkom 2018. formirana kriminalna organizacija koja je djelovala do 1. septembra 2019. kada je u Portugalu zaplijenjena veća količina droge.

Tužiteljka Samardžić ističe da su osumnjičeni imali precizno određene uloge.

"Svaki pripadnik je imao svoj zadatak, brodovima su prenesena velike količine kokaina, nabavljani su pasoši. Organizatori su prema dokazima prenosili poruke, a u ovoj kriminalnoj organizaciji učestvovali su i pomorci. Preneseno je 840 kilograma kokaina. Šest lica je uhapšeno, a sedam nije dostupno. U luci Porta uhapšena su četiri pripadnika od kojih su dvije žene koje su puštene na slobodu, dok je dvoje zadržano", navela je tužiteljka Smaradžić.

Samardžić je saopštila da je jedan od pripadnika ove organizacije učestvovao u švercu preko 5 i po tona kokaina na Arubi u kojoj je uhapšeno pet državljana Crne Gore.

Krajem februara Holandska policija je u saradnji s kolegama iz više država uhapsila petoricu državljana Crne Gore na brodu "Aresa" u vodama Venecuele, na kom je zaplijenjeno 5,7 tona kokaina.

XS
SM
MD
LG