Dostupni linkovi

BiH zatvara granice za putnike iz rizičnih zemalja, pojedini će morati i u karantin


Granična policija, fotoarhiv
Granična policija, fotoarhiv

Putnici iz Italije, Irana, Južne Koreje i pojedinih dijelova Kine, tačnije provincija Hubej i grada Vuhan ne mogu ući u Bosnu i Hercegovinu, potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Granične policije Bosne i Hercegovine, a putnici koji dolaze iz Njemačke, Španije i Francuske obavezno će morati u karantin zbog epidemije korona virusa.

Novu obaveznu odluku o karantinu donio je Krizni štab Federacije BiH. Ova odluka ranije je važila za one koje se vraćaju iz Kine, Italije, Irana ili Južne Koreje.

Prema novoj odluci, svi koji se vrate iz Njemačke, Španije ili Francuske moraju 14 dana u karantin.

Desetog marta je 161 putnik, nakon što su sletjeli iz Berlina na Međunarodni aerodrom u Tuzli, završio u 14-dnevnoj kućnoj izolaciji. Svima je odmah izdato rješenje o dvosedmičnoj kućnoj izolaciji, a pregledaju ih ljekari i sanitarni inspektori.

Osobe kojima se rješenje izda mogu uputiti žalbu, ali ona neće odložiti izvršenje naredbe, saopšteno je iz Kriznog štaba Federacije BiH

Bosna i Hercegovina je zvanično zabranila ulazak strancima koje dolaze iz najrizičnijih zemalja u kojima je najveći broj slučajeva zaraženih korona virusom.

Kako je potvrđeno RSE iz Granične policije, naredba je upućena svim terenskim uredima i oni već postupaju po njoj. Ta odluka je odmah stupila na snagu nakon što je direktor Granične policije BiH Zoran Galić 10. marta primio službeni zahtjev ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića da postupi u skladu s ovlastima.

Ranije je ministar Radončić za takvu odluku dobio punu podršku predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije, ali i entitetskih premijera Fadila Novalića i Radovana Viškovića.

XS
SM
MD
LG