Dostupni linkovi

Tači 'razočaran' sastankom sa izaslanicima Nemačke i Francuske


Ništa novo o viznoj liberalizaciji, bez novih ideja o dijalogu: Hašim Tači
Ništa novo o viznoj liberalizaciji, bez novih ideja o dijalogu: Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaçi) izjavio je da je razočaran sastankom sa izaslanicima nemačke kancelarke i francuskog predsednika, Jan Hecker i Emmanuel Bonne, koji se u utorak nalaze u poseti Kosovu.

„Ništa novo na sastanku sa izaslanicima. Ništa novo o viznoj liberalizaciji, bez novih ideja o dijalogu, bez ohrabrenja o evropskoj perspektivi. Prazna obećanja“, dodao je Tači u objavi na Tviteru.

Tači je u obraćanju medijima nakon sastanka sa njima ponovio da pre uključivanja u dijalog Kosova i Srbije, Evropska unija (EU) treba najpre da ukine vize Kosovu.

„Kako shvatam i vidim, EU je danas potpuno nepripremljena za drugu fazu (dijaloga), dok je i u prvoj fazi mislila da elegantno izbegne pitanje liberalizacije viza, da bi ušli u jedan potpuno nesiguran, nepoznat proces za postizanje sporazuma“, kazao je Tači.

Tači je rekao da sve dok EU ne odluči o ukidanju viza, on kao predsednik neće sesti za sto u Briselu.

„Zaslužujemo vize, a onda ćemo videti ostale korake. Koliko vidim, Brisel nema kapaciteta, nema jedinstva kako bi krenuli napred“, dodao je.

Istakao je da je uloga SAD nezamenljiva u procesu postizanja sporazuma između Kosova i Srbije, i da SAD sada vodi taj proces.

Nemački i francuski zvaničnici sastali su se i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem (Albin) i predsednicom Skupštine, Vjosom Osmani. Iz Kurtijevog kabineta nema pojedinosti o sastanku, dok je Osmani na sastanku sa njima rekla da dijalog treba da vodi Vlada Kosova, pozivajući se na ustav, ali i na volju gradjana na izborima 6. oktobra.

Podsetimo, kako bi se nastavio dijalog Kosova i Srbije, Sjedinjene Države insistiraju na potpunom ukidanju takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koju je bivša vlada Ramuša Haradinaja (Ramush) uvela u novembru 2018. Ukidanje takse je i uslov Srbije za nastavak dijaloga.

SAD se protive planu aktuelnog premijera Aljbina Kurtija o delimičnom ukidanju takse.

Kurti smatra da do potpunog ukidanja takse treba doći onda kada Srbija dokaže da je prekinula kampanju protiv nezavisnosti Kosova i da će ukinuti trgovinske barijere prema Kosovu.

XS
SM
MD
LG