Dostupni linkovi

Tači: EU prvo da donese odluku o liberalizaciji viza Kosovu


Hašim Tači
Hašim Tači

Evropska unija (EU) prvo treba da donese odluku o liberalizaciji viza Kosovu, a tek onda da razmisli da li može da ima neku ulogu u dijalogu Kosova i Srbije, izjavio je 9. marta predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) na konferenciji za novinare.

"To je moj stav koji ću da poštujem. Najpre vize, pa onda neka vide da li imaju potencijalne sposobnosti da organizuju nešto oko dijaloga Kosova i Srbije. Ukoliko oni traže dijalog a Kosovo drže izolovanim, moj odgovor njima je negativan", dodao je Tači.

On je ponovio sada da Sjedinjene Države imaju vodeću ulogu u procesu dijaloga Kosova i Srbije.

Još jednom se usprotivio imenovanju Miroslava Lajčaka za specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije, navodeći da nije kredibilan za taj proces jer kao ministar spoljnih poslova Slovačke nikada nije učinio ni najmanji napor za priznanje Kosova.

"Jedan izaslanik čija država nije priznala Kosovo, poverenje Kosova u njega je nula, posebno nakon što nije održao obećanje da će podržati članstvo Kosova u UNESCO a na kraju je glasao protiv", kazao je Tači.

Tači je konferenciju za novinare sazvao nakon što je održao niz sastanaka sa liderima političkih partija na Kosovu, a koje je obavestio o sastanku sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem u Vašingtonu.

Sastanku se jedino nije odazvao premijer Kosova Aljbin Kurti, iako je njegov ured, kako je kazao Tači, potvrdio u petak da učešće.

"Sastaću se sa njim kada bude mislio da je u interesu da se sastane, ali Kosovo nema vremena za gubljenje", poručio je Tači.

Kako je za RSE potvrđeno iz ureda premijera, prvi razlog je što je u Skupštini Kosova danas govorila preživela seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu, Vasfija Krasnići-Gudman (Vasfije Krasniqi Goodman), "čijem je obraćanju trebao da prisustvuje i predsednik Kosova a ne da u to vreme organizuje odvojene sastanke kako bi zavadio".

Drugi razlog je, dodao je Kurti, što je predsednik sazvao sastanke sa liderima partija, i da kao lider Samoopredeljenja nema "ni interes a ni spremnosti da se sastane sa aktuelnom predsednikom".

"Sastaćemo se drugog dana kada završi sa partijama", dodao je Kurti.

Kurti je prošle nedelje, nakon Tačijevog povratka iz SAD sam pozvao Tačija na sastanak a radi koordinacije spoljne politike u vezi dijaloga sa Srbijom, kojem se Tači nije odazvao.

Kurti veruje da njemu pripada ustavna dužnost da rukovodi procesom dijaloga.

Inače lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj (Ramush), a koji je kazao da ga je Tači obavestio o poseti Vašingtonu, kao i o sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem a o mogućnosti brzog postizanja sporazuma Kosova i Srbije.

"Nije bilo nekog dokumenta ili nekog konkretnog pitanja", kazao je Haradinaj, dodajući da mu je preneo da ukoliko se tretiraju teme kao što su teritorija ili korekcija granice, "taj proces će biti neuspešan pre nego što počne".

Haradinaj je rekao da je predsedniku preneo i njegovu inicijativu o sazivanju dvodnevne konferencije sa političkim liderima a kako bi se usaglasili stavovi “u slučaju suočavanja Kosova sa Srbijom, a kako ne bi bilo podela”.

Tači se u jutarnjim satima odvojeno sastao sa liderom vladajućeg Demokratskog saveza Kosova Isom Mustafom, predsednikom opozicione Demokratske partije Kosova Kadrijom Veseljijem (Kadri Veseli) i drugima.

Nakon sastanka sa Mustafom, Tači je na Tviteru objavio da je sa njim imao "odličan sastanak", i da je dogovorena "jedinstvena pozicija po ključnim nacionalnim pitanjima".

"Zahvalan g. Mustafi i i DSK što su uvek konstruktivni po pitanju izgradnje države", dodao je on.

Sa sastanka sa liderom DPK, Veseljijem, Tači je kazao da je ujedinjena pozicija između pozicije i opozicije “ključna za pitanja od nacionalnog interesa”.

Tači je na konferenciji za novinare saopštio da se sastao i sa liderima Srpske liste, te tom prilikom rekao da je "uloga srpske zajednice od posebne važnosti u izgradnji države i multietničkog društva i da je u interesu da svi radimo zajedno i u Skupštini, i Vladi, i na lokalnom nivou, kao što je bio slučaj do sada".

XS
SM
MD
LG