Dostupni linkovi

'Više od 100.000 ljudi' zaraženo korona virusom, Francuska zatvara škole


Putnici nose maske na aerodromu u Hong Kongu, Kina, 5. mart
Putnici nose maske na aerodromu u Hong Kongu, Kina, 5. mart

U svijetu je od novog korona virusa zaraženo više od 100.000 ljudi, od kojih je umrlo više od 3.400, u više od 90 zemalja i teritorija, javio je AFP novi bilans.

U svijetu su tačno zaražene 100.002 osobe, a umrlo je 3.406. Prema podacima koje prikuplja američki univerzitet Johns Hopkins do sada je od COVID-19, bolesti koju izaziva korona virus, oporavljeno 55.862 osoba.

U Kini gdje se prvo pojavila virusna upala pluća krajem decembra 2019, zaraženo je 80.552 ljudi od kojih je umrlo 3.042.

Pored Kine, najpogođenije zemlje su Južna Koreja (6.284 zaraženih, 42 smrti), Iran (4.747 zaraženih i 124 smrti), Italija (3.858 zaraženih i 148 smrti) i Francuska (577 zaraženih i devet smrtnih slučajeva).

U Srbiji, Vatikanu, Slovačkoj, Peruu, Butanu i palestinskim teritorijama zabilježni su prvi slučajevi infekcije.

AFP je napravio bilans na osnovu podataka nadležnih organa i informacije Svjetske zdravstvene organizacije.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) su 6. marta saopštili da bi sve zemlje trebale suzbijanje epidemije COVID-19 staviti na vrh liste prioriteta. Oni su takođe naglasili da je usporavanje epidemije omogućilo bolnicama da se pripreme i spase živote. No WHO je takođe upozorio da ne postoje dokazi da će se širenje korona virusa smanjivati tokom ljetnih mjeseci.

Francuska zatvara obdaništa i škole

Francuska će zatvoriti obdaništa i škole na 15 dana od 9. marta, u dvije oblasti koje su najviše pogođene virusom korona - jedna sjeverno od Pariza, a druga na sjeveroistoku zemlje, rekao je premijer Eduar Filip (Edouard Philippe).

Francuski premijer je istakao da još nije proglašena "faza 3" što je najviši stepen u borbi protiv virusa, ali je sugerisao da je samo pitanje vremena kada će to Vlada učiniti.

"Još smo u 'fazi dva'. Virus cirkuliše, ali još nije u cijeloj zemlji", naglasio je Filip, dan nakon što je predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) ocijenio da je neizbježno da pojava virusa korona u Francuskoj preraste u epidemiju.

Šef Službe za javno zdravlje Žerom Salomon (Jerom) rekao je da je u Francuskoj do sada potvrđeno 613 slučajeva korona virusa, što je povećanje za 190 u odnosu na 5. mart. Prema njegovim riječima, broj preminulih je i dalje devet, a 39 osoba nalazi se na odjeljenju intenzivne njege.

Brisel traži ukidanje zabrane izvoza zaštitne opreme

Zvaničnici Evropske unije (EU) nisu 6. marta uspjeli da uvjere Francusku, Njemačku i druge evropske zemlje da ukinu kontrole izvoza zaštitne medicinske opreme, prenosi Reuters.

Zemlje poput Njemačke, Francuske i Češke uvele su zabrane izvoza zaštitne opreme kako bi izbjegle nestašice na domaćem tržištu, što nije u skladu sa slobodnim prometom robe unutar EU.

"Slične zabrane izazivaju rizik da naruše naš kolektivni pristup rješavanju krize", naglasio je evropski komesar za krizne situacije Janez Lenarčič na vanrednom sastanku u Briselu.

Veliki broj članica EU oslanja se na Kinu, koja je izvor epidemije virusa korona, za dostavu raznih sastojaka lijekova i sada pokušavaju da izbjegnu nestašice pošto pojava oboljenja ometa isporuke i izaziva kašnjenja u dostavi.

U većini članica EU vlada nestašica zaštitne opreme, poput maski, zbog čega su ugroženi ljekari i medicinske sestre.

Evropska komesarka za zdravlje Stela Kirjakides (Stella Kyriakides) pozvala je na solidarnost među članica EU kako bi se izbjegle nestašice zaštitne opreme.

Francuski ministar zdravlja Olivije Veran (Olivier) rekao je da je Pariz zvanično zaplijenio zaštitnu opremu kako bi bili upoznati sa dostupnim zalihama. On nije želio da govori o zabrani izvoza.

Belgijska ministrica zdravlja Megi de Blok (Maggie De Block) zabrane je nazvala paradoksalnim i zatražila ukidanje jer ih nisu uvele ni druge članice.

Italija koja je najteže pogođena korona virusom u EU zvanično je zatražila pomoć od ostalih članica kako bi ispunila svoju potrebu za zaštitnom opremom.

I evropski ministri zdravlja razgovarali su o regulativama za sprečavanje širenja virusa. Postignuta je saglasnost da se ne uvode kontrole na granicama, čime su potvrđene ranije odluke o održanju slobode kretanja unutar Šengenske zone.

XS
SM
MD
LG