Dostupni linkovi

EU: Odluka Turske o otvaranju granica nije prihvatljiva


Migranti na putu ka turskoj granici
Migranti na putu ka turskoj granici

Odluka Turske da otvori svoju granicu sa Grčkom migrantima, zanemarujući sporazum o migracijama iz 2016. godine sa Evropskom unijom, nije prihvatljva i svaki politički pritisak te vrste bit će odbačen, saopštili su u petak 06. marta ministri vanjskih poslova Evropske unije.

"Evropska unija ponovo izražava ozbiljnu zabrinutost zbog situacije na grčko-turskoj granici i oštro odbacuje tursko korištenje pritiska sa migrantima u političke svrhe", rekli su ministri u izjavi nakon sastanka u Zagrebu.

"Ova situacija na vanjskoj granici Evropske unije nije prihvatljiva", saopštili su ministri EU i poručili Ankari: "Migrante ne treba podsticati na ilegalno prelaženje, kopnenim ili morskim putem".

Pročitajte i ovo:

Nakon što su krajem februara 33 turska vojnika poginula u vazdušnom napadu u Idlibu, turski predsjednik Recep Tayyyip Erdogan je saopštio da su turske granice ka Evropi otvorene za migrante.

Ubrzo nakon ove najave, konvoji migranata krenuli su prema grčkom teritoriju. Grčka policija upotrijebila je suzavac za rastjerivanje hiljada migranata koji imaju namjeru preći u Grčku.

U Turskoj se nalazi 3.6 miliona sirijskih izbjeglica.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izrazila je u utorak podršku naporima Grčke u zaštiti njenih granica, jer hiljade migranata iz Turske pokušavaju preći na teritorij Evropske unije.

XS
SM
MD
LG