Dostupni linkovi

IOM za RSE: Zabranjene posjete migrantskim centrima u BiH


Migranti u kampu u Blažuju u blizini Sarajeva
Migranti u kampu u Blažuju u blizini Sarajeva

Međunarodna organizacija za migracije u Bosni i Hercegovini (IOM) potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su sve posjete migrantskim centrima u Bosni i Hercegovini (BiH) zabranjene.

"U koordinaciji sa Službom za poslove sa strancima BiH i uzimajući u obzir činjenicu da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), u cilju preventivnih mjera zbog širenja koronavirusa, proglasila vanrednu situaciju na globalnom nivou, obavještavamo vas da je na snazi restrikcija posjeta trećih lica privremenim prihvatnim centrima u BiH. Odluka ostaje na snazi do daljnjeg", rečeno je za RSE u ovoj organizaciji.

Na području Unsko-sanskog kantona (na zapadu BiH), prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK), migranti su smješteni u četiri prihvatna centra - 'Bira' u Bihaću u kojem se nalazi oko 2.000 migranata, 'Miral' u Velikoj Kladuši gdje je smješteno oko 600, 'Sedra' kod Cazina, u kojem borave porodice sa djecom i maloljetnici bez pratnje sa oko 400 i Borići u Bihaću, sa oko 300, također porodica sa djecom i maloljetnici bez pratnje.

Migranti u Blažuju igraju kriket, radnici rade na objektima u kampu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00

Migranti su smješteni i u okolini Sarajeva, u privremenim prihvatnim centrima Ušivak i Blažuj.

U kasarni Ušivak je smješteno više od 500 migranata, a u kasarni u Blažuju više od 400 migranata.

XS
SM
MD
LG