Dostupni linkovi

Radončić: Očekujemo pojačan nadzor istočne granice


Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić
Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine dalo je Ministarstvo sigurnosti BiH ovlasti da razgovara sa svima kako bi se osiguralo da BiH adekvatno odgovori mogućem povećanom prilivu migranata.

Ovo je u Sarajevu, nakon završene sjednice Vijeća ministara BiH, u četvrtak, potvrdio Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH.

“Očekujemo pojačan nadzor istočne granice, te bržu razmjenu podataka između zemalja“, kazao je Radončić.

Ministar sigurnosti BIH je kazao i da će BiH najvjerovatnije prilikom većeg priliva migranata morati formirati šatorska naselja.

Radončić je najavio i da će u narednim danima posjetiti Podgoricu, Beogradu i Beču kako bi se osmislio jedinstveni odgovor na mogući veći priliv migranata.

On se osvrnuo i na izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji u četvrtak u Istočnom Sarajevu rekao da se neće dozvoliti angažovanje Oružanh snaga BiH na zaštiti granice, podsjećajući da je upravo Dodik donio odluke koje nisu dobre, jer nije dozvolio angažiranje snaga FRONTEX-a.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da je Predsjedništvo već odlučivalo o angažovanju Oružanih snaga BiH na granici zbog migrantske krize, da je ta inicijativa odbijena i da se po tom pitanju ništa nije promijenilo.

“Oružane snage mogu pomoći Graničnoj policiji na više načina, uključujući i korištenje njihovih resursa, poput opreme i šatora, jer ukoliko migranti mogu u Turskoj biti smješteni u šatorima, to im BiH može ponuditi, jer nema dovoljno resursa da ih smjesti u centre”, rekao je Radončić.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik već je nekoliko puta u Predsjedništvu glasao protiv odluke o prihvatanju sporazuma koji bi omogućio i da pripadnici Evropske agencije za zaštitu granica (Frontex) budu angažovani i na granici Bosne i Hercegovine sa susjednim zemljama.

Dodikov veto u Predsjedništvu BiH podržali su i poslanici Narodne skupštine RS 27. februara.

Tada su usvojeni i zaključci u kojim se navodi kako Sporazum o dolasku Frontexa "u najvećem dijelu nije sporan, ali je neprihvatljivo da bude usvojen bez saglasnosti i učešća Ministarstva unutrašnjih poslova RS, s obzirom da je u njegovoj nadležnosti najveći dio graničnog pojasa kojeg se Sporazum tiče, kao i zbog činjenice da se Sporazum ovakvog značaja pokušava usvojiti preglasavanjem člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske".

Narodna skupština zadužila je Dodika i da "pokrene novu inicijativu i pregovore" za zaključivanje novog sporazuma o dolasku Frontexa, ali "uz obavezno poštovanje mišljenja i stavova nadležnih organa RS".

XS
SM
MD
LG