Dostupni linkovi

Počelo prebacivanje migranata i izbjeglica u kasarnu Blažuj


Prebacivanje migranata i izbjeglica u kasarnu Blažuj, kod Sarajeva
Prebacivanje migranata i izbjeglica u kasarnu Blažuj, kod Sarajeva

Iz prihvatnog centra Ušivak kod Sarajeva u petak je počelo prebacivanje migranata i izbjeglica u kasarnu Blažuj, kod Sarajeva, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Dražan Rozić, koordinator za migrantsku situaciju za Bosnu i Hercegovinu ispred Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Radi se o migrantima koji su prije Ušivka bili smješteni u Vučjaku, improviziranom kampu kod Bihaća, na zapadu Bosne i Hercegovine.

„Prije nego što smo počeli prebacivanje, u privremenom prihvatnom centru Ušivak je bilo oko 1.200 migranata i izbjeglica. Plan je da se danas od 150 do 170 migranata izmjesti. Prva grupa od stotinu je stigla u privremeni prihvatni centar u Blažuju. Do kraja dana ćemo imati ovdje popunjenost oko 600 migranata i izbjeglica“, rekao je za RSE Rozić.

Prema njegovim riječima, u privremenom prihvatnom centru Ušivak nema problema sa smještajem, nakon što je napravljen dodatan prostor za oko 700 migranata koji su prebačeni iz kampa Vučjak kod Bihaća, na zapadu Bosne i Hercegovine.

„Svakodnevno u Blažuju radimo na tome da se svi iz Ušivka prebace ovdje. U Blažuju, prema podatku od sinoć, 9. januara, smješteno je 427 migranata i izbjeglica“, kaže Rozić.

U cijeli proces su uključeni Međunarodna organizacija za migracije (IOM), Evropska unija, koja je obezbijedila novac, Dansko vijeće za izbjeglice, koje osigurava medicinsku pomoć, te "pomozi.ba".

Rozić dodaje i da je najveći priliv migranata i dalje preko Tuzle i Zvornika, na istoku Bosne i Hercegovine, ali da je značajno smanjen tokom zime.

Više od 300 migranata i izbjeglica smješteno je 11. decembra 2019. godine u bivšu kasarnu Blažuj kraj Sarajeva.

Svi oni stigli su iz kampa 'Vučjak'.

U kampu "Vučjak" boravilo je u decembru 2019. oko 600 migranata, a prema podacima policije, na području cijelog Unsko-sanskog kantona registrovano je oko 5.000 migranata koji pokušavaju dalje preko Hrvatske doći do drugih zemalja Evropske unije.

"Vučjak" je formiran u junu 2019. godine kao privremeni kamp, zbog popunjenosti smještajnih kapaciteta postojećih prihvatnih centara, te do kako je bilo predviđeno, formiranja zajedničkog prihvatnog centra za sve izbjeglice i migrante koji borave na području Unsko-sanskog kantona.

O njihovim potrebama su brigu vodili jedino volonteri bihaćkog i Kantonalnog Crvenog krsta.

XS
SM
MD
LG