Dostupni linkovi

Skupština Crne Gore usvojila Sporazum sa Frontexom


Migranti
Migranti

Skupština Crne Gore je usvojila Sporazum o statusu između Crne Gore i Evropske unije o aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Frontex) u Crnoj Gori.

Tokom parlamentarne rasprave ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić je, između ostalog, saopštio da će Sporazum omogućiti brže reagovanje na potencijalne izazove migracija, koje su moguće izvorište organizovanog kriminala i terorizma.

"U zavisnosti od procjene, evropski policajci će zajedno sa crnogorskom policijom sprovoditi granične provjere, a Evropska unija će pružiti našoj zemlji ekspertsku obuku i stručnu pomoć u nadgledanju onih dijelova granice koji su susjedni nekoj državi članici EU. Crna Gora će biti kao do sada odgovorna za zaštitu svojih granica. Sva ovlašćenja službenici Frontexa mogu primjenjivati samo u prisustvu i uz saglasnost policijskih službenika Crne Gore", rekao je ministar Nuhodžić.

Crna Gora i Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu zaključili su u oktobru 2019. godine Sporazum na osnovu kojeg će evropski policajci, zajedno sa crnogorskom policijom, patrolirati duž državne granice Crne Gore.

Ministar Nuhodžić je konstatovao da su migracije globalna prijetnja, a to zahtjeva integracija, sinhronizaciju i koordinaciju svih subjekata da bi se ta globalna prijetnja prevenirala i otklonila. On je ocijenio da ne postoji trenutna opasnost za Crnu Goru od migracija.

"Crna Gora ovih dana, takve su procjene neće biti izložena talasu velikih migracija, ali postoji u malom obimu povećanje migracija, što je uobičajeno i što se događalo u prošloj godini", rekao je ministar Nuhodžić odgovarajući na upit poslanika crnogorskog parlamenta, precizirajući da je granična policija pojačala kontrolu i nadzor državne granice.

"U ovom trenutku možemo reći da je naša granica dobro zaštićena od eventualnog masovnog talasa migracija. Naravno, imamo dobru saradnju sa Vojskom Crne Gore u dijelu granice prema Albaniji koju je najteže zaštiti", rekao je Nuhodžić.

Dijalog o Sporazumu između Crne Gore i Frontexa više puta je prekidana raspravom o crkvenim protestnim litijama i političkom problemu izazvanom usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Poslanici opozicionog Demokratskog fronta (DF) su iznijeli više oštrih i uvredljivih kvalifikacija na račun poslanika vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS).

Vučurović pokazuje zastavu trobojku
Vučurović pokazuje zastavu trobojku

Poslanik DF Jovan Vučurović je tokom rasprave izvadio iz klupe zastavu trobojku, a poslanik Slaven Radunović je dobio opomenu zbog uvrede upućene poslanici DPS Marti Šćepanović.

XS
SM
MD
LG