Dostupni linkovi

MUP RS povećava prisustvo na granici BiH ako dođe do priliva migranata


Migranti u BiH
Migranti u BiH

Ako dođe do usložnjavanja situacije sa neprijavljenim migrantima bit će povećan broj policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) na istočnoj granici Bosne i Hercegovine, izjavio je to načelnik Uprave policije MUP-a RS Dalibor Ivanić danas u Banjaluci.

Kako je istakao, Koordinaciono tijelo za praćenje ilegalnih migracija na prostoru Republike Srpske u konstantnom je zasjedanju i prati situaciju na terenu.

Pitanje migranata je aktuelizovano nakon što je Turska donijela odluku da ne zaustavlja migrante koji idu ka Grčkoj ili Bugarskoj zbog nedovoljne pomoći toj zemlji, kako je istakao predsjednik Turske Recep Tayip Erdogan.

Ivanić je podsjetio da entitetski MUP trenutno sa 104 policijska službenika pruža podršku Graničnoj policiji BiH u skladu sa ranije potpisanim sporazumom.

“Očigledno je da se situacija sa migrantima u regiji usložnjava i vrlo je moguća refleksija te situacije i na našem terenu," istakao je Ivanić i dodao da "moramo da zaštitimo naše građane i imovinu od bilo kakvog oblika ugrožavanja".

“Stav Republike Srpske je jasan i tu nema dileme, migranti se ne mogu zadržavati na treritoriji RS. Mi nemamo kapacitete za smještaj migranata niti njihov prihvat, već ćemo preduzeti sve potrebne mjere da ih propratimo preko teritorije Republike Srpske. Njima nije cilj RS, niti dolazak niti zadržavanje, njima je cilj odlazak u zemlje Evropske unije,” poručio je Ivanić.

Ivanić je istakao i da bi bilo dobro da Granična policija Bosne i Hercegovine regrupiše svoje snage te da fokus ljudskih resursa stavi upravo na zaštitu istočne granice Bosne i Hercegovine kako bi spriječili povećan broj ilegalnih migracija preko tog terena.

Bosna i Hercegovina parafirala je Sporazum sa Frontexom krajem 2018. godine, međutim, potrebno je da se sporazum i zvanično potpiše, kako bi snage ove evropske Agencije pomogle domaćim agencijama da osiguraju granice i bore se sa ilegalnim migracijama.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik već je nekoliko puta u Predsjedništvu glasao protiv odluke o prihvatanju sporazuma koji bi omogućio i da pripadnici Evropske agencije za zaštitu granica (Frontex) budu angažovani i na granici Bosne i Hercegovine sa susjednim zemljama.

Dodikov veto u Predsjedništvu BiH podržali su i poslanici Narodne skupštine RS 27. februara, a tada su usvojeni i zaključci u kojim se navodi kako Sporazum o dolasku Frontexa "u najvećem dijelu nije sporan, ali je neprihvatljivo da bude usvojen bez saglasnosti i učešća Ministarstva unutrašnjih poslova RS, s obzirom da je u njegovoj nadležnosti najveći dio graničnog pojasa kojeg se Sporazum tiče, kao i zbog činjenice da se Sporazum ovakvog značaja pokušava usvojiti preglasavanjem člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske."

Narodna skupština zadužila je Dodika i da "pokrene novu inicijativu i pregovore" za zaključivanje novog sporazuma o dolasku Frontexa, ali "uz obavezno poštovanje mišljenja i stavova nadležnih organa RS".

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić najavio je, za Radio Slobodna Evropa, kako bi već ove sedmice mogao o Sporazumu razgovarati sa Dodikom, te sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem.

XS
SM
MD
LG