Dostupni linkovi

Američki NSC: Odnosi Kosova i Srbije važni za Trampovu administraciju


Richard Grenell, Hashim Thaci, Robert O’Brien i Aleksandar Vučić

Odnosi Kosova i Srbije su od izuzetne važnosti za Trampovu administraciju, objavio je na Tviteru američki Savet za nacionalnu bezbednost (NSC), telo koje američkog predsednika savetuje po pitanjima nacionalne bezbednosti i spoljne politike.

U objavi se podseća na sastanak savetnika nacionalne bezbednosti Roberta O'Brajana (O'Brien) i specijalnog izaslanika američkog predsednika za mirovne pregovore Kosova i Srbije sa predsednicima Kosova i Srbije, Hašimom Tačijem i Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Kosova Hašim Tači se, takođe na Tviteru, zahvalio američkom predsedniku Donaldu Trampu na podršci dijalogu Kosova i Srbije.

"Direktna američka uključenost preko O'Brajana i Grenela donela je novu dinamiku procesu i radujemo se njegovom okončanju sa obostranim priznanjem uskoro", dodao je Tači.

Tači je, inače, u intervjuu za RSE izjavio da je sastanak u Beloj kući sa američkim zvaničnicima i srpskim predsednikom bio korektan i konstruktivan, i da je bilo reči o neophodnosti za mirovno rešenje pitanja između Kosova i Srbije, o mogućnosti postizanja konačnog sporazuma, te da je pokazana dobra volja da stvari idu napred u interesu dve države.

"Kraj dijaloga mora da se desi što pre moguće jednim konačnim sporazumom, koji podrazumeva recipročno priznanje, ni manje ni više od toga, pod aktuelnim teritorijalnim integritetom. Ceo taj proces će pomoći ubrzanju Kosova u NATO i EU, kao i članstvo Kosova u UN. Nemamo vremena za gubljenje i naravno da moramo da radimo usko sa našim partnerima. Ne možemo da čekamo na ostale adrese, kao što je to slučaj sa Evropskom unijom sa dvema osobama čije zemlje nisu priznale nezavisnost, Španija i Slovačka. Sada imamo ponudu iz Vašingtona i trebamo da idemo napred", kazao je Tači za RSE.

S druge strane, premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je na margini jednog događaja u Prištini da je jučerašnji sastanak predsednika Kosova i Srbije Hašima Tačija i Aleksandra Vučića u Beloj kući u Vašingtonu “koristan neuspeh za Kosovo” s obzirom na to da nije bilo zajedničkog obraćanja “a kamoli nekog sporazuma”. Kurti je kazao da nije imao saznanja o tom sastanku.

XS
SM
MD
LG