Dostupni linkovi

Tači i Vučić se sastali u Beloj kući


Aleksandar Vučić i Hašim Tači, fotoarhiv
Aleksandar Vučić i Hašim Tači, fotoarhiv

U Beloj kući u Vašingtonu u ponedeljak (2. marta) sastali su se predsednici Kosova i Srbije, Hašim Tači (Hashim Thaci) i Aleksandar Vučić, tokom njihovih odvojenih poseta Sjedinjenim Državama.

"To je bio sastanak dobre volje u angažovanjima SAD-a da se pitanja između Kosova i Srbije, o pitanju dobrosusedskih odnosa, okončaju jednom zauvek", kazao je predsednik Kosova Hašim Tači nakon sastanka za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da je tokom posete Vašingtonu imao veliki broj sastanaka u samo 48 sati i da se delegacija Srbije videla sa svima "koji o nama odlučuju".

U izjavi za RTS, Vučić je rekao da je razgovor sa Tačijem "bio uobičajen razgovor" i da čeka ukidanje taksi kako bi se razgovaralo o suštinskim stvarima. On je ponovio da će u narednim danima, "koliko sutra ili prekosutra, biti novih povlačenja priznanja Kosova".

Opširnije o sastanku Tačija i Vučića možete pročitati OVDE

Američki zvaničnici pozivaju Kosovo da ukine takse uvedene u novembru 2018. na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, dok je Beograd pozvan na okončanje kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Za manje od mesec dana, Sjedinjene Države su obezbedile dva sporazuma između strana o uspostavljanju avio-kompanije te železnice i izgradnji autoputa između dveju zemalja.

Sjedinjene Države insistiraju na uklanjanju takse od 100 odsto kako bi se nastavio dijalog sa Srbijom.

S druge strane, kosovski premijer Aljbin Kurti (Albin) najavio je da će uklanjanje takse početi 15. marta, najpre za sirovinu, a potom od 1. aprila o za sve ostale proizvode ukoliko Srbija prekine kampanju protiv nezavisnosti Kosova i počne uklanjanje trgovinskih barijera prema Kosovu.

Specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa (Trump) za pregovore Ričard Grenel (Richard Grenell) izjasnio se da je SAD protiv delimičnog ukidanja takse, već da zahteva potpuno ukidanje.

XS
SM
MD
LG