Dostupni linkovi

U Vatikanu otvoreni arhivi o pontifikatu pape Pija XII


Papa Pije XII, 1945.
Papa Pije XII, 1945.

Istoričari su počeli da čitaju i istražuju vatikanske arhive o pontifikatu Pija XII (Pius XII) (1876.-1958.) optuženog da nije reagovao tokom nacističkog istrebljenja šest milion Jevreja, preneo je AFP.

Vatikan je 2. marta otvorio vrata istoričarima da proučavaju arhiv o papi, posle nekoliko decenija polemike. Više od 200 istoričara se prijavilo da proučava nekoliko miliona dokumenata.

"Ti arhivski dokumenti za milione ljudi, i katolika i Jevreja, imaju ogromnu važnost", izjavila je predstavnica muzeja o holokaustu u SAD-u, Suzan Braun-Fleming (Suzanne Brown-Fleming).

Sadašnji poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja izjavio je nedavno da se "Crkva ne plaši istorije".

Istoričari će pokušati da bolje spoznaju kakva je ličnost bio papa Pije XII, oprezan Italijan germanofil, koji je bio ambasador u Nemačkoj tokom 12 godina, a iza zidina Vatikana tokom Drugog svetskog rata, najpre zbog nacista a potom zbog italijanskih fašista.

Italijanski papa Pije XII, koji je bio na čelu Vatikana od 1939. do 1958. godine, za mnoge istoričare je bio kontroverzni poglavar Rimokatoličke crkve. Mnogi smatraju da je trebalo čvrsto da osudi holokaust, ali on to nije učinio kako bi, ocenjuju drugi istoričari, zaštitio katolike u okupiranoj Evropi.

Neki istoričari navode da Pije XII nije sprečio velike konvoje ljudi do koncentracionih logora, ali je spasio nekoliko desetina hiljada italijanskih Jevreja, krijući ih po samostanima.

Bivši papa Benedikt XVII (Benedict XVII) pokrenuo je 2009. godine proces beatifikacije Pija XII, što je tada izazvalo reakcije jevrejskih organizacija.

XS
SM
MD
LG