Dostupni linkovi

Radončić: BiH nema kapacitet da primi nove migrante


Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH

„Bosna i Hercegovina ne može primiti nove migrante, jer je već na njenoj teritoriji između šest i sedam hiljada migranata, a njeni kapaciteti su duplo manji“, izjavio je za Radio Slobodna Evropa Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH.

Prema njegovim riječima, ukoliko bi novi val migranata krenuo u zemlje regije, bila bi to humanitarna katastrofa.

„ Bosna i Hercegovina je četiri godine spavala. Nama nedostaje 1200 graničnih policajaca da bismo zaštitili granicu, nedostaju nam ljudi u Službi za poslove sa strancima, u Obavještajno-sigurnosnoj službi. Mi nemamo humanitarne kapacitete za smještaj novih migranata i naši prijatelji iz Evropske unije to znaju. Migrantska kriza u BiH je tretirana kao humanitarna, a ne sigurnosna kriza i to se mora promijeniti“, ističe Radončić.

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine protivi se da pripadnici Evropske agencije za zaštitu granica (Frontex) budu angažovani na granici Bosne i Hercegovine sa susjednim zemljama.

Dodik je protiv protiv Odluke o prihvatanju Sporazuma o statusu između BiH i EU o aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu, glasao i na sjednici Predsjedništva BiH, 19. februara, dok su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović glasali za.

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda je iskoristio ustavno pravo da Odluku proglasi destruktivnom po vitalni entitetski interes (Republike Srpske) i 20. februara zatražio sjednicu Skupštine tog entiteta, kako bi se izjasnila o tome.

Skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici u Banjaluci, 27.februara, je usvojila zaključak da „Sporazum o statusu između BiH i Evropske unije o djelovanjima koje izvršava Agencija za Evropsku graničnu i obalsku stražu u BiH u svom najvećem dijelu nije sporan za Republiku Srpsku, ali je za RS neprihvatljivo da bude usvojen bez saglasnosti i učešća MUP-a RS, s obzirom na to da je u njegovoj nadležnosti najveći dio graničnog pojasa kojeg se sporazum tiče, ali i zbog činjenice da se sporazum tog značaja pokušava usvojiti preglasavanjem člana Predsjedništva BiH iz RS“.

Bosanskohercegovački ministar sigurnosti najavljuje da će još ove sedmice o tome razgovarati sa Dodikom.

„ Moja je procjena da je gospodin Dodik napravio nedržavnički potez zabranom da Frontex pošalje svoje policajce i rasplet krize sa Turskom pokazuje koliko nije bio u pravu. Ja ću ove ili naredne sedmice razgovarati sa gospodinom Dodikom i sa Draganom Lukačem, ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske da što hitnije nađemo rješenje za Frontex, jer to nije samo povećani broj evropskih policajaca, nego i mnoge druge finansijske pogodnosti. Gospodin Dodik je rekao da mu smeta da Frontex izađe na granicu između BiH i Srbije, a zaboravio je da Frontex normalno egzistira u Srbiji i da će te iste policajce dobiti sa druge strane granice“, kaže Radončić za RSE.

Frontex je već sklopio slične sporazume s Crnom Gorom i Srbijom.

Na području Bosne i Hercegovine, najviše migranata je u Unsko-sanskom kantonu (na zapadu BiH).

Prema podacima vlasti u tom kantonu, u prvih dvadeset dana 2020. godine na ovo područje došlo je blizu 1.800 migranata.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP) USK, migranti su smješteni u četiri prihvatna centra- 'Bira' u Bihaću u kojem se nalazi oko 2.000 migranata, 'Miral' u Velikoj Kladuši gdje je smješteno oko 600, 'Sedra' kod Cazina, u kojem borave porodice sa djecom i maloljetnici bez pratnje sa oko 400 i Borići u Bihaću, sa oko 300, također porodica sa djecom i maloljetnici bez pratnje.

XS
SM
MD
LG