Dostupni linkovi

Stotine migranata idu ka Grčkoj i Bugarskoj, Turska ih 'neće zaustavljati'


Migranti se iskrcavaju na grčko ostrvo Lezbos nakon što su prešli Egejsko more iz Turske, 28. februar
Migranti se iskrcavaju na grčko ostrvo Lezbos nakon što su prešli Egejsko more iz Turske, 28. februar

Nekoliko stotina migranata idu pješke preko sjeverozapada Turske prema granicama sa Grčkom i Bugarskom, javili su turski mediji, nakon što je visoki zvaničnik rekao da Ankara više neće zaustavljati izbjeglice na putu prema Evropi, prenosi Reuters.

Turska je objavila da su 33 njena vojnika 27. februara ubijena u vazdušnom udaru sirijskih državnih snaga u sirijskom regionu Idlib.

Zvaničnici su potom obavili da su turska policija, obalska straža i graničari dobili naređenje da se povuku kada naiđu izbjeglice iz Idliba preko kopna ili mora.

Agencija Demiroren javila je da se grupa od oko 300 migranata, uključujući ženu i djecu, kreće prema granicama dvije članice EU.

"Više nećemo zadržavati one koji žele da idu u Evropu", rekao je turski zvaničnik koji nije želio da mu se navede ime.

Prema navodima turskih medija, grupe migrinata kreću se u pravcu granice Grčke na zapadu Turske. Među njima su državljani Sirije, Irana, Iraka, Pakistana i Maroka.

U izvještaju se dodaje da su se migranti okupili u zapadnoj turskoj provinciji Džanakale i da žele da pređu čamcima na grčko ostrvo Lezbos.

Grčka je saopštila da je ojačala svoje patrole na granici sa Turskom. Jedan grčki politički izvor izjavio je da je broj patrola udvostručen i da je interno upućen poziv za opštu pripravnost, javio je AFP.

Turska je i ranije više puta prijetila da će "otvoriti vrata" Evrope za migante, a posmatrači to smatraju vrstom pritiska na zemlje EU koje još snose posljedice migrantske krize iz ljeta 2015. godine.

Turska i EU su u martu 2016. sklopili dogovor o migranatima kojim je drastično smanjen broj prelazaka ka Grčkoj. Međutim, Atina i EU su zabilježili porast dolazaka migranata posljednjih mjeseci.

Zaustavljeni na 'Balkanskoj ruti'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00
TV Liberty: Vrijeme seoba
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:15 0:00

XS
SM
MD
LG