Dostupni linkovi

Ambasada Izraela pozdravila najavljeno otvaranje diplomatskog predstavništva Srbije u Jerusalimu


Jerusalim
Jerusalim

Ambasada Izraela u Beogradu saopštila je u ponedeljak da je “srećna” što čuje da Srbija planira da otvori kancelariju diplomatskog predstavništva u Jerusalimu, za koji Izrael tvrdi da je glavni grad.

To je prethodno istog dana najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u svom obraćanju na konferenciji Američko-izraelskog saveta za javne poslove u Vašingtonu.

"Srećni smo što čujemo da je Vučić najavio da će biti otvorena zvanična kancelarija Srbije u našem glavnom gradu Jerusalimu. Ohrabrujemo i druge države da krenu tim putem", saopštila je Ambasada na zvaničnom Tviter nalogu.

Vučić je u Vašingtonu izjavio da će Srbija u Jerusalimu otvoriti, "ne samo kancelariju Privredne komore, već i zvanično predstavništvo sa srpskom zastavom, pored naše ambasade u Tel Avivu".

"To je takođe naš način da iskažemo poštovanje jevrejskom narodu", naveo je Vučić.

Jerusalim je predmet spora zvaničnog Izraela i predstavnika Palestine, pošto ga i jedna i druga strana vide kao svoj glavni grad.

Država Izrael smatra ujedinjeni Jerusalim svojom večnom prestonicom, dok Palestinci nameravaju da u istočnom delu bude glavni grad njihove buduće države.

Američki predsednik Donald Tramp (Trump) je priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela u decembru 2017. godine i u maju 2018. je ambasada njegove zemlje premeštena iz Tel Aviva u taj grad.

Tada su Palestinci prekinuli većinu veza s administracijom, a potez zvaničnog Vašingtona pokrenuo je proteste među Palestincima, koji su prerasli u sukobe s izraelskim snagama, najžešćim od izraelsko-palestinskog rata 2014. godine.

XS
SM
MD
LG