Dostupni linkovi

Tramp: Veliki dan za Izrael


Američki predsednik Donald Tramp pozdravio je danas otvaranje ambasade SAD u Jerusalimu, uz ocenu da je to "veliki dan za Izrael".Tramp je na Tviteru naveo i da će televizija Foks, koju predsednik SAD verno gleda svako jutro, direktno prenositi ceremoniju otvaranja.

"Veliki dan za Izrael!", napisao je Tramp.

SAD će otvoriti ambasadu u Jerusalimu posle odluke američkog predsednika da preseli ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim i prizna Jerusalim kao samo glavni grad Izraela.

Otvaranju ambasade prisustvovaće Trampova ćerka i zet, Ivanka Tramp i Džared Kušner, oboje savetnici u Beloj kući.

U međuvremenu, šesnaest Palestinaca je danas ubijeno i oko 500 je povređeno tokom protesta u Gazi, kod granice sa Izraelom, novi je zvanični bilans sukoba, javlja Rojters.

Palestinci, koji istočni Jerusalim smatraju glavnim gradom svoje buduće države, prekinuli su odnose s Belom kućom, nezadovoljni potezom američke administracije.

Izraelski lideri smatraju ujedinjeni Jerusalim večnom prestonicom Izraela, dok Palestinci u njegovom istočnom delu, gde se nalaze sveta mesta muslimana, Jevreja i hrišćana, nameravaju da proglase glavni grad svoje buduće nezavisne države.

XS
SM
MD
LG