Dostupni linkovi

Planirani novi protesti na Lezbosu zbog izgradnje migrantskog kampa


Nemiri na Lezbosu, 26. februar
Nemiri na Lezbosu, 26. februar

Novi protesti planirani su za danas (27. februar) na grčkom ostrvu Lezbosu zbog izgradnje novog kampa za migrante, dok je većina specijalnih policijskih snaga za suzbijanje nereda napustila ostrvo poslije nasilnih incidenata prethodne večeri, navela je policija.

Lokalna trgovinska komora i asocijacije trgovaca na Lezbosu, koji organizuju proteste, takođe su pozvali za nastavak štrajka na ostrvu. Radnje će biti zatvorene 27. februara, drugi uzastopni dan.

Više od 60 ljudi, većinom policajci, povrijeđeni su 26. februara tokom sukoba snaga reda i stanovnika na ostrvima Lezbos i Hios u Egejskom moru, gdje je vlada počela radove na izgradnji novih migrantskih kampova uprkos bijesu ostrvljana.

Vlada je objavila da odlaze snage za suzbijanje demonstracija koje su stigle na ta dva ostrva 25. februara da osiguraju nove lokacije za izgradnju kampova.

Portparol policije potvrdio je za AFP da je većina tih snaga ujutro 27. februara napustila ostrva i vraća se u kontinentalni dio zemlje. Portparol je rekao da je 26. februara na Lezbosu lakše povrijeđeno 43 policajca.

Konzervativna vlada koja je došla na vlast u julu objavila je da će kampovi na Lezbsu, Samosu i Hiosu biti zatvoreni ove godine i da će biti zamijenjeni novim zatvorenim objektima, manjim, koji bi trebalo biti u funkciji sredinom ove godine.

Više od 38.000 tražilaca azila nagurano je u lošim uslovima u sadašnjim kampovima na ostrvima Lezbos, Samos, Hios, Leros i Kos, čiji kapaciteti su predviđeni za 6.200 ljudi.

Svih pet ostrva nalazi se uz obalu Turske, na ruti na kojoj su stotine hiljada migranata posljednjih godina pokušale preći more na putu prema Evropi.

Mještani, koji žive sa migrantima od 2015. godine, protive se vladinim planovima za izgradnju novih kampova i traže da se migranti prebace u kontinentalnu Grčku.

Izbjeglice preseljene sa ostrva u unutrašnjost Grčke
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00
Djeca otetog djetinjstva
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

XS
SM
MD
LG