Dostupni linkovi

Putin i Erdoan za normalizaciju situacije u Idlibu, NATO pozvao na deeskalaciju sukoba


Vazdušni udari na Sarakeb u Idlibu, 27. februar
Vazdušni udari na Sarakeb u Idlibu, 27. februar

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) dogovorili su se u telefonskom razgovoru 28. februara o potrebi da se primene nove mere kako bi se ublažile tenzije i normalizovala situacija na severozapadu Sirije, saopštio je Kremlj.

U ponovljenom telefonskom pozivu, Kremlj je rekao da su se Putin i Erdoan složili da organizuju sastanak na najvišem nivou koji će rešiti situaciju u sirijskoj pokrajini Idlib za koju su obojica rekli da su "ozbiljno zabrinuti".

Poziv je usledio posle ubistva 33 turska vojnika 27. februara u vazdušnom napadu snaga sirijske vlade na severozapadu Sirije. Tada je poginulo najviše turskih vojnika u jednom danu otkako je Ankara prvi put intervenisala u sirijskom sukobu 2016. godine.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je Rusiju i Siriju da obustave ofanzivu u sirijskoj pokrajini Idlib i rekao, posle sastanka na ambasadorskom nivou, da je Alijansa solidarna sa Turskom.

"Pozivamo Rusiju i sirijski režim da obustave napade, da prekinu nasumične vazdušne napade. Pozivamo Rusiju i Siriju da u potpunosti poštuju međunarodno pravo", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

On je dodao da poziva ove dve zemlje da se potpuno angažuju sa UN u pokušajima da se nađe mirno rešenje za sukob u Siriji.

Ambasadori zemalja NATO sastali su se radi konsultacija o situaciji u Siriji na zahtev Turske, koja je članica saveza.

Napetosti u Idlibu mogle bi da eskaliraju u veliki međunarodni sukob, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell), dodajući da će Evropska unija (EU) razmotriti sve neophodne mere na zaštiti svojih bezbednosnih interesa.

"Trenutnu eskalaciju u Idlibu hitno treba zaustaviti. Postoji rizik od uvlačenja u otvorenu veliku međunarodnu vojnu konfrontaciju. To takođe izaziva nepodnošljivu humanitarnu patnju i stavlja civile u opasnost", napisao je Borelj na Tviteru.

Turska je poslala hiljade vojnika i tešku vojnu opremu na severoistok Sirije da bi podržala pobunjenike koji se odupiru ofanzivi sirijskih državnih trupa i ruskih snaga.

Sirijske snage uz podršku snaga saveznice Rusije od polovine decembra 2019. vode ofanzivu protiv pobunjenika i militantnih grupa u toj provinciji što je izazvalo tenzije sa Turskom koja u toj oblasti ima vojnike.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je 27. februara da su pobunjeničke grupe, među kojima neke imaju podršku Ankare, preuzele grad Sarakeb u Idlibu.

Rusija je poslala dva ratna broda opremljena krstarećim raketama "kalibar" prema sirijskoj obali u Sredozemnom moru, javio je Interfax pozivajući se na rusku Crnomorsku flotu.

Slanje brodova usledilo je u vreme kada rastu tenzije između Rusije, Turske i Sirije povodom sirijske provincije Idlib.

Turska će ubuduće posmatrati sve elemente sirijskih državnih snaga kao neprijateljske mete, saopštio je portparol turske vladajuće Stranke pravde i razvoja Omer Dželik.

On je dodao da politika Turske prema migracijama ostaje neizmenjena, ali da Ankara više neće zadržavati priliv sirijskih izbeglica u Evropu, preneo je TASS.

Ofanziva sirijskih snaga izazvala je i krizu između Turske i Rusije koje podržavaju suprotne strane u sirijskom ratu.

Ruska delegacija je 26. februara stigla u Ankaru na razgovore s turskim zvaničnicima o Idlibu.

Turska šalje dodatnu vojsku u sirijsku provinciju Idlib
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00
Otac tješi kćerku smijehom dok padaju bombe u Siriji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

XS
SM
MD
LG