Dostupni linkovi

Erdoan: Sa Makronom, Putinom i Merkel o Idlibu 5. marta


Turske snage u provinciji Idlib, 19. februar 2020.
Turske snage u provinciji Idlib, 19. februar 2020.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) najavio je danas, 22. februara, da će se 5. marta sastati sa kolegama iz Rusije, Nemačke i Francuske da bi razmotrili situaciju u Idlibu.

"Juče sam jasno rekao naš stav o Idlibu predsedniku Vladimiru Putinu. To pitanje pomenuo sam i nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu", rekao je Erdoan.

On je dodao da će se 5. marta sastati sa Putinom, Makronom i Merkel i ponovo će govoriti o Idlibu.

Erdoan nije rekao mesto održavanja samita, dok je tursko Ministarstvo odbrane saopštilo je turski vojnik stradao u Idlibu u artiljerijskoj paljbi snaga sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Sirijci napuštaju Idlib
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Lideri Nemačke i Francuske izrazili su zabrinutost zbog humanitarne situacije u Idlibu i apelovali da se okončaju sukobi.

Makron je zatražio dan ranije organizovanje "u što skorijem roku" samita sa Nemačkom, Rusijom i Turskom u cilju obustave sukoba u Siriji i izbegavanja humanitarne krize u toj zemlji.

"Treba da u što skorijem roku održimo sastanak sa Nemačkom, Rusijom i Turskom u formatu zvanom istanbulskom", rekao je Makron (Emmanuel Macron) u Briselu gde je učestvovao na vanrednom samitu lidera Evropske unije (EU) o budžetu.

Makron je rekao da sirijske snage uz podršku Rusije napreduju u provinciji Idlib, uprkos pozivima na obustavu ofanzive započete u decembru.

"To može da izazove humanitarnu katastrofu, eskalaciju sukoba i migrantsku krizu", rekao je francuski predsednik.

Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak su imali telefonske razgovore sa predsednicima Turske i Rusije, Redžepom Tajipom Erdoanom i Vladimirom Putinom, tokom kojeg je pomenuto održavanje samita.

Oko 900.000 ljudi napustilo je svoje domove u Idlibu od 1. decembra. Među njima ima više od 500.000 dece.

Otac tješi kćerku smijehom dok padaju bombe u Siriji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

XS
SM
MD
LG