Dostupni linkovi

Potvrđen prvi slučaj korona virusa u Južnoj Americi


Brazilsko Ministarstvo zdravlja potvrdilo je 26. februara prvi slučaj zaraze novim korona virusom (Kovid-19) u Južnoj Americi, a riječ je o muškarcu starom 61 godinu koji je nedavno posjetio Italiju.

Ta osoba nalazi se u bolnici u Sao Paulu.

Ministar zdravlja Luiz Enrike Mandeta rekao je novinarima da je Vlada već preduzela mjere za suzbijanje epidemije prije njene pojave u Brazilu.

Zvaničnik Ministarstva zdravlja izjavio je da je toku potraga za 20 osoba za koje se sumnja da mogu biti zaražene novim virusom.

Broj potvrđenih slučajeva zaraze Kovidom-19 porastao je na 80.988, ali nema mjesta panici zbog širenja ovog virusnog oboljenja, izjavio je direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, Hans Kluge.

On je rekao da je stopa smrtnosti oko dva posto u svijetu, a jedan posto u Kini, u kojoj je zabilježeno 96,5 posto slučajeva zaraze.

"Treba imati u vidu da četvoro od petoro pacijenata ima blaže simptome oboljenja i da se oporavi", istakao je Kluge.

Kluge je dodao da će se pojačati saradnja u odgovoru na širenje zaraze, kako bi se svi dijelovi Italije jednako pripremili nakon pojave slučajeva oboljenja Kovid-19 u sjevernom dijelu te zemlje.

XS
SM
MD
LG