Dostupni linkovi

Šef diplomatije Izraela osudio Sandersovu izjavu o Jerusalimu


Berni Sanders
Berni Sanders

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac (Israel Katz) osudio je kao "užasavajuću" izjavu koju je o Jerusalimu dao Berni Sanders (Bernie) - favorit u trci za nominaciju Demokratske stranke za predsedničke izbore u SAD-u.

Sanders koji je Jevrej, je 25. februara u debati Demokratske stranke rekao da bi, ako postane američki predsednik, razmotrio da Ambasadu SAD-a vrati u Tel Aviv iz Jerusalima gde je preseljena odlukom predsednika Donalda Trampa (Trump).

Rekao je i da je premijer Izraela Benjamin Netanjahu (Netanyahu) "reakcionarni rasista" i pozvao da se uskrati američka pomoć Izraelu i preusmeri Palestincima.

Sanders je nedavno objavio da neće prisustvovati skupu proizraelskog lobija Američko izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC) za koji je rekao da predstavlja "platformu netrpeljivosti".

Sanders je rekao da je vrlo ponosan što je Jevrej, ali i da smatra da se ne mogu ignorisati patnje palestinskog naroda.

Njegova oštra kritika politike Izraela izazvala je veliku zabrinutost u toj državi zbog njegove moguće kandidature za šefa američke države.

Tako je ministar spoljnih poslova Izraela, Izrael Kac, upozorio da oni koji podržavaju Izrael neće podržati predsedničku kandidaturu Sandersa, mada je dodao da se "mi ne mešamo u unutrašnji američki izborni proces koji je sjajan".

Kac je za izraelski vojni radio rekao da Sanders dugo "napada Izrael" i "ono što je nasvetije za identitet i nacionalnu bezbednost" te države.

XS
SM
MD
LG