Dostupni linkovi

Nastavljeno raketiranje Izraela iz Gaze nakon kratkog zatišja


Vatra posle izraelskih vazdušnih napada na Rafu na jugu Pojasa Gaze, 23. februar
Vatra posle izraelskih vazdušnih napada na Rafu na jugu Pojasa Gaze, 23. februar

Palestinski Islamski džihad ispalio je 24. februara najmanje šest raketa iz Pojasa Gaze na Izrael nakon smrtonosnih izraelskih udara 23. februara na pozicije te ekstremističke organizacije u Gazi i Siriji.

"Šest projektila ispaljeno je iz Gaze na izraelsku teritoriju. Pet je presreo protivraketni sistem 'Gvozdena kupola'", navela je vojska u kratkom saopštenju za medije, a Islamski džihad je potvrdio odgovornost za raketiranje, preneo je AFP.

Ubrzo potom raketiranje je nastavljeno i sirene za raketnu uzbunu su se oglasile najmanje tri puta u pograničnom području, javili su izraelski mediji.

Palestinski i izraelski zvaničnici prethodno čitavo jutro razmenjivali pretnje.

Islamski džihad i druge ekstremističke organizacije ispalile su 22. februara oko 30 raketa i minobacačkih projektila iz Gaze na jug Izraela.

"Gvozdena kupola" je presrela petnaestak raketa, a ostale su pale na nenaseljena područja i žrtava i velike štete nije bilo.

U odgovoru na tu baražnu vatru izraelska vojska je napala mete Islamskog džihada i u Gazi i u Siriji, ubivši dva člana organizacije kraj Damaska i još četvoricu proiranskih boraca, navela je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Nekoliko članova Islamskog džihada ranjeno je u izraelskom udaru iz vazduha na Gazu.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu i ministar odbrane Naftali Benet zapretili su 24. februara da bi izraelska vojska mogla započeti veliku operaciju da zaustavi raketiranje i druge napade iz Gaze na jug Izraela uprkos činjenici da je samo nedelju dana preostalo do izraelskih parlamentarnih izbora.

Portparol vojnog krila Islamskog džihada Brigade Al Kuds (Jerusalim) Abu Hamza upozorio je da borba nije gotova i da napadi na Damask neće proći glatko.

XS
SM
MD
LG