Dostupni linkovi

Demokratski senatori traže sankcije protiv Rusije zbog mešanja u izbore


Senatori Čak Šumer (na fotografiji), Bob Menendez i Šerod Braun pisali su državnom sekretaru Majku Pompeu pozivajući na “hitno i snažno” sankcionisanje ruske vlade
Senatori Čak Šumer (na fotografiji), Bob Menendez i Šerod Braun pisali su državnom sekretaru Majku Pompeu pozivajući na “hitno i snažno” sankcionisanje ruske vlade

Vodeći demokratski senatori zatražili su od administracije predsednika SAD Donalda Trampa da uvede sankcije Rusiji nakon što su zvaničnici obaveštajnih službi obavestili članove Kongresa da Moskva ponovo pokušava da se umeša u američke izbore.

Senatori Čak Šumer (Chuck Schumer), Bob Menendez i Šerod Braun (Sherrod Brown) pisali su državnom sekretaru Majku Pompeu (Mike) i ministru finansija Stivenu Mnučinu (Steven Mnuchin) pozivajući na "hitno i snažno" sankcionisanje ruske vlade i bilo kog pojedinca koji nastoji da utiče na ovogodišnje predsedničke izbore u SAD u novembru.

Lideri demokrata su uputili pismo nekoliko dana nakon što su čelnici obaveštajnih službi predočili informacije članovima Predstavničkog doma.

Oni su naveli da Rusija i druge zemlje prete da ugroze integritet predstojećih izbora.

Agencija Asošijejted pres (AP) je citirala izvor iz obaveštajne službe da kongresmenima nije rečeno da Rusija deluje kako bi pomogla Trampov reizbor, već da su to oni zaključili na osnovu predočenih informacija.

Poslednji izveštaji su na istom tragu kao i svedočenje direktora FBI-a Kristofera Vreja (Christopher Wray) početkom februara koji je rekao u Odboru Predstavničkog doma za pravosuđe da se Moskva angažovala u "informativnom ratu" uoči izbora kroz prikrivenu kampanju na društvenim medijima u cilju sejanja razdora u američkom javnom mnjenju.

Senator Berni (Bernie) Sanders, favorit za predsedničkog kandidata Demokratske stranke je izjavio da mu je rečeno da Moskva nastoji, takođe, da podupre njegov izbor.

Dmitri Peskov
Dmitri Peskov

Peskov: Paranoidni izveštaj

Izaslanik ruskog predsednika je odbacio ove tvrdnje.

"Mi se striktno i pažljivo pridržavamo principa nemešanja u američka unutrašnja pitanja, utvrđenog 16. novembra 1933. kada su sovjetska Rusija i SAD obnovile diplomatske odnose", izjavio je Andrej Kruckih, specijalni izaslanik ruskog predsednika za međunarodnu saradnju u informaciononoj bezbednosti, za list Komersant.

On je dodao da je "ruski predsednik u više navrata isticao da se Rusija nikada nije mešala u američka unutrašnja pitanja, uključujući izborni proces, i da to nikada neće činiti".

I portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio krajem prošle sedmice da su upozorenja američkih obaveštajnih službi netačna.

"Ovo je još jedan paranoidan izveštaj i sa žaljenjem možemo da kažemo da će biti sve učestaliji sa približavanjem izbora. No, oni svakako nemaju vezu sa istinom", zaključio je Peskov.

S druge strane, zvaničnik Federalnog istražnog biroa (FBI) je izjavio da Rusija želi da posmatra kako se Amerikanci "dele među sobom".

Dejvid (David) Porter, pomoćnik načelnika radne grupe u FBI-aju za sprečavanje stranog uticaja, optužio je Moskvu u ponedeljak na konferenciji u Vašingtonu o bezbednosti da širi dezinformacije i seje sumnju u integritet američkih izbora.

On je rekao da se Rusija angažovala u "informativnoj konfrontaciji" tako što zamagljuju činjenice i fikciju.

"Ključni cilj nije stvaranje posebne verzije istine već pre svega da se ona dovede u pitanje i umanji naša sposobnost da je pronađemo, stvarajući tako osećaj da se uopšte ne može verovati bilo kom narativu ili izvoru informacija," dodao je Porter.

I portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio krajem prošle sedmice da su upozorenja američkih obaveštajnih službi netačna.

"Ovo je još jedan paranoidan izveštaj i sa žaljenjem možemo da kažemo da će biti sve učestaliji sa približavanjem izbora. No, oni svakako nemaju vezu sa istinom," zaključio je Peskov.

Tramp: Rusija hakirala, ali i drugi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Tramp: Možda bi Putin radije Bernija!

Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajan (O'Brien) je izjavio je da nije video obaveštajne podatke o nastojanjima Rusije da utiče na američke predsedničke izbore u novembru.

Tramp je ljutito reagovao na medijske napise o ovom pitanju, opisujući ih kao "još jedan pokušaj dezinformisanja" od strane demokrata u Kongresu.

On se potom našalio da Vladimir Putin, u stvari, možda više voli da Berni Sanders pobedi na izborima.

"Možda bi radije Bernija, koji je uživao u medenom mesecu u Moskvi?" konstatovao je Tramp.

On je aludirao na Sandersov boravak u Sovjetskom Savezu krajem 1980-ih gde je otišao na medeni mesec sa svojom suprugom. Tada je, kako prenose američki mediji, pohvalio sovjetsku infrastrukturu.

Boravio je i na Kubi i u Nikaragvi gde su na vlasti bili levičarski sandinisti, hvaleći, prema medijskim navodima, tamošnje režime.

Sanders: Putin je autokratski razbojnik

Prema američkoj optužnici iz 2018. godine protiv ruske fabrike trolova, Moskva je nastojala da 2016. pomogne izbor Bernija Sandersa za predsedničkog kandidata Demokratske stranke umesto Hilari Klinton (Hillary Clinton).

Sanders je potvrdio da su ga zvaničnici obaveštajnih službi obavestili pre mesec dana o sličnim ruskim nastojanjima i na predstojećim izborima.

"Iskreno, baš me briga koga Putin želi za predsednika (SAD). Moja poruka Putinu je jasna: Drži se podalje američkih izbora, i kao predsednik pobrinuću se da tako i uradiš," naveo je senator iz Vermonta.

"Za razliku od Donalda Trampa, ne smatram Vladimira Putina dobrim prijateljom. On je autokratski razbojnik koji pokušava da uništi demokratiju i uguši disidentske glasove u Rusiji," dodao je Sanders.

Putin: 'Nismo se miješali u izbore u SAD'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Mešanje u izbore 2016.

Američki specijalni savetnik Robert Muler (Mueller) zaključio je u martu prošle godine u svom izveštaju nakon istrage da je Rusija preduzela "višestruke, sistematske napore" kako bi se umešala u predsedničke izbore 2016, kao što su hakiranje i manipulacija na društvenim mrežama.

Pre toga su američke obaveštajne službe utvrdile da se Rusija mešala u pomenute izbore, između ostalog, hakiranjem imejlova lidera Demokratske partije, kako bi poduprla Trampovu kampanju i podrila njegovog protivkandidata Hilari Klinton.

Tramp se u više navrata pohvalno izrazio o Putinu i izrazio želju da poboljša odnose SAD i Rusije.

Zbog toga su ga demokrate optužile da favorizuje Moskvu u spoljnoj politici. Tramp je odbacio te navode, ističući da ima tvrđi stav prema Rusiji nego bilo koji drugi američki predsednik.

XS
SM
MD
LG