Dostupni linkovi

EU o isporuci "Pancira S": Očekujemo da se Srbija ponaša u skladu sa preuzetim obavezama


"Pancir S" raketni sistem
"Pancir S" raketni sistem

“Da bi napredovala na putu evrointegracija, Srbiji je potrebno da usaglasi svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom Evropske unije u skladu sa pregovaračkim okvirom”, saopštio je u pisanom odgovoru za Glas Amerike Peter Stano, portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozepa Borelja.

Petera Stana srpski servis Glasa Amerike upitao je za reakciju povodom isporuke prvog dela ruskog protivvaždušnog raketnog sistema „Pancir S“, koji je prošle subote iz Rusije stigao u Srbiju.

“Vlada Srbije je integraciju u Evropsku uniju označila kao strateški prioritet države. Očekujemo da se Srbija ponaša u skladu sa obavezama koje je preuzela”, ukazao je Stano.

Artiljerijsko-raketni sistem za protivvazduhoplovna dejstva "Pancir S1" namenjen je za protiv-vazdušnu odbranu objekata od izviđanja i dejstva iz vazdušnog prostora, kao i za zaštitu PVO jedinica i drugih sredstava ratne tehnike.

Dogovor o kupovini ovog ruskog raketnog sistema Srbija i Rusija su postigle tokom zajedničke vojne vežbe “Slovensko bratstvo” održane oktobra 2019. Kako je tada saopšteno dve strane su se saglasile o kupovini ukupno šest sistema “Pancir S”.

“Pancir S”, mediji u Srbiji najavljivali su kao iznenađenje tokom nedavne posete ruskog ministra odbrane Sergeja Šojguja Beogradu – koji je ipak dopremljen nekoliko dana posle boravka tog zvaničnika u Beogradu.

Suma koju je Srbija platila Rusiji za raketni sistem "Pancir S" nepoznata je javnosti. Na svetskom tržištu vojne opreme jedan raketni sistem tog tipa košta između 13 i 14.6 miliona dolara, u zavisnosti od verzije, piše Glas Amerike.

Prethodo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u NATO rečeno da su „nabavke u sferi odbrane nacionalna odluka“ i da „Srbija ima pravo izbora“.

"Srbija ima pravo da slobodno bira svoje političke i bezbednosne aranžmane. NATO i Srbija su bliski partneri i mi smo posvećeni jačanju našeg partnerstva sa Srbijom, uz puno poštovanje njene politike neutralnosti", navodi u saopštenju NATO.

Prvi deo sistema "Pancir S1" u Srbiju je stigao 22. februara, potvrdilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

U poslednje tri godine iz Rusije je Srbiji dopremljeno šest polovnih aviona MIG 29, dva nova ruska helikoptera "Mi-17", po trideset tenkova „T72 S“ i oklopnih vozila 'BRDM 2'. Istovremeno, Srbija je od Rusije kupila pet helikoptera „Mi-17V-5“, četiri borbena helikoptera „Mi-35M“.

Zbog sve češćih nabavki naoružanja iz Rusije, specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer izrazio je 2019. zabrinutost Sjedinjenih Država zbog prisustva ruske vojne opreme u Srbiji, prenosi VOA.

XS
SM
MD
LG