Dostupni linkovi

Američki general: Od koga Srbija smatra da treba da se brani


Pancir S1
Pancir S1

Bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi, general Frederik Ben Hodžis (Frederick Ben Hodges) zapitao je povodom isporuke Srbiji prvog dela ruskog protivvazdušnog sistema Pancir, od koga Srbija smatra da treba da se brani, javio je danas Glas Amerike (VOA).

"Pitam se čemu li ovi sistemi služe? Od koga Srbija smatra da treba da se brani? Zapad je neumoran u pronalaženju načina da priđe Srbiji. I ne predstavlja nikakvu pretnju Srbiji", rekao je Hodžis VOA.

Prema njegovim rečima, Srbija bi na mnogo bolji način mogla da ulaže dragocena sredstva, izgradjuje infrastrukturu i otvara radna mesta, što bi mladim građanima Srbije gradilo veru u bolju budućnost. "Umesto što kupuje skupe oružane sisteme protiv nepostojećih pretnji iz vazduha", ocenio je on.

Suma koju je Srbija platila Rusiji za raketni sistem "Pancir S" nepoznata je javnosti. Na svetskom tržištu vojne opreme jedan raketni sistem tog tipa košta izmedju 13 i 14,6 miliona dolara, u zavisnosti od verzije, dodao je Glas Amerike.

Hodžis je rekao da države imaju pravo izbora dobavljača vojne opreme i oružja.

"Svaka država ima pravo da nabavlja oružje po sopstvenoj volji. Voleo bih da vidim i da se druge zapadne države uključe u konkurenciju u obezbedjivanju onoga što Srbiji treba. Srbija ima i drugih prijatelja i mogla bi da postigne mnogo više od potpune zavisnosti od Rusije", podvlači Hodžis.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin potvrdio je da je na batajnički aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" 22. februara iz Rusije dopremljen prvi deo sistema protivvazdušne odbrane "Pancir S1". Mediji su ga najavljivali tokom nedavne posete ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua Beogradu, ali je dopremljen nekoliko dana posle.

Sporazum o nabavci baterije sistema "Pancir" Srbija i Rusija zaključile su 2019. godine.

“Pancir S”, mediji u Srbiji najavljivali su kao iznenađenje tokom nedavne posete ruskog ministra odbrane Sergeja Šojguja Beogradu – koji je ipak dopremljen nekoliko dana posle boravka tog zvaničnika u Beogradu.

Artiljerijsko-raketni sistem za protivvazduhoplovna dejstva "Pancir S1" namenjen je za protiv-vazdušnu odbranu objekata od izvidjanja i dejstva iz vazdušnog prostora, kao i za zaštitu PVO jedinica i drugih sredstava ratne tehnike.

Poleteli ruski MIG-ovi
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

U poslednje tri godine iz Rusije je Srbiji dopremljeno šest polovnih aviona MIG 29, dva nova ruska helikoptera "Mi-17", po trideset tenkova „T72 S“ i oklopnih vozila 'BRDM 2'. Istovremeno, Srbija je od Rusije kupila pet helikoptera „Mi-17V-5“, četiri borbena helikoptera „Mi-35M“.

Zbog sve češćih nabavki naoružanja iz Rusije, specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer izrazio je 2019. zabrinutost Sjedinjenih Država zbog prisustva ruske vojne opreme u Srbiji, prenosi VOA.

XS
SM
MD
LG