Dostupni linkovi

Borrell: Ubrzo imenovanje specijalnog predstavnika EU za dijalog Srbije i Kosova


Visoki predstavnik Josep Borrell
Visoki predstavnik Josep Borrell

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Josep Borrell je obavestio predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Kosova Hašima Thačija i premijera Kosova Albina Kurtija o namerama da ubrzo imenuje specijalnog predstavnika.

Prema izdatom saopštenju iz Borellovog kabineta, šef evropske diplomatije je obavio odvojene telefonske razgovore sa Vučićem i Thačijem, kojom je prilikom istaknuo da ovo imenovanje "odražava važnost koju EU i on lično pridaju regionu i njegovoj stabilizaciji i napretku na putu ka EU".

U izdatom saopštenu stoji da će ova osoba biti specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Srbije i Kosova i za Zapadni Balkan.

"Josep Borrell podsetio je da je i dalje lično angažovan i snažno opredeljen da podrži evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i da odigra svoju ulogu kao moderator dijaloga Beograda i Prištine", stoji u saopštenju.

Inače Jospeh Borell je u ponedeljak obavestio ministre inostranih poslova zemalja članica EU da namerava da imenuje osobu koja će se neposredno baviti regionom i dijalogom o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Najverovatnije do ovog imenovanja će doći u martu, na narednom ministarskom sastanku.

Dok je do sada bilo nejasno kakvu će funkciju imati ova osoba, u poslednjem saopštenju je istaknuto da će to biti specijalni predstavnika Evropske unije, a ne izaslanik EU. Dve funkcije se suštinski i institucionalno razlikuju: izaslanika može lično da imenuje samo šef evropske diplomatije.

U ovom slučaju, kao specijalni predstavnik EU, za imenovanje ove osobe je potrebna saglasnost svih ministara EU, ova osoba postaje institucionalni deo sistema, i odgovara Savetu ministara EU.

XS
SM
MD
LG