Dostupni linkovi

Lajčak predložen za specijalnog predstavnika EU za Srbiju i Kosovo


Miroslav Lajčak (na fotografiji) ima bogato diplomatsko iskustvo u regionu Zapadnog Balkana
Miroslav Lajčak (na fotografiji) ima bogato diplomatsko iskustvo u regionu Zapadnog Balkana

Slovački minister inostranih poslova i nekadašnji visoki predstavnik za BiH, Miroslav Lajčak, formalno je predložen za budućeg specijalnog predstavnika Evropske unije, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa iz diplomatskih izvora u Briselu.

Ovi izvori su potvrdili da je šef evropske diplomatije Josep Borrell zemljama članicama EU predložio Lajčaka kao budućeg predstavnika koji će se u ime Evropske unije baviti pre svega normalizacijom odnosa između Srbije i Kosova, kao i ostalim pitanjima u regionu.

Lajčakova formalna kandidatura je, kako se saznaje, bila razlog telefonskog razgovora koji je visoki predstavnik EU, Borrell obavio u petak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednikom Kosova Hashimom Thacijem i premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

Kako su naveli izvori RSE, Lajčak bi mogao biti zvanično imenovan 23. marta, na sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica EU.

Ranije imenovanje nije bilo moguće jer je i dalje na funkciji šefa slovačke diplomatije. Lajčak će do narednog ministarskog susreta već završiti svoj mandat pošto se u toj zemlji 29. februara održavaju parlamentarni izbori, čime su mu otvorena vrata za preuzimanje drugih obaveza.

U međuvremenu, posle formalnog predloga slede procedure koje obuhvataju debate na radnim grupama zemalja članica EU, na Politčkom bezbedonosnom komitetu EU, da bi se konačni pečat na odluku dao na sastanku Saveta ministara EU.

Za specijalnog predstavnika EU je potrebna saglasnost svih država članica, čime izabrana osoba postaje institucionalni deo sistema i odgovara, ne samo visokom predstavniku EU, u ovom slučaju Borrellu, već i Savetu ministara EU.

Odlazeći ministar inostranih poslova Slovačke i budući specijalni predstavnik EU za dijalog između Srbije i Kosova i za Zapadni Balkan, Miroslav Lajčak, ima bogato iskustvo u regionu.

Bio je slovački ambasador u Srbiji i Crnoj Gori, potom je imenovan za evropskog izaslanika za referedum o crnogorskoj nezavisnosti te je na kraju bio na funkciji vioskog međunarodnog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Govori tečno bosansko-srpsko-hrvatski jezik.

XS
SM
MD
LG