Dostupni linkovi

Protestna šetnja u Beogradu kao podrška uzbunjivačima


Protest u Beogradu
Protest u Beogradu

Podrška uzbunjivačima i Dobrici Veselinoviću iz inicijative "Ne da(vi)mo Beograd", koji je dobio poziv za saslušanje u tužilaštvu zbog procene da je snimanjem u pravcu Predsedništva ugrozio bezbednost predsednika Srbije, poslane su sa protesta protiv vlasti 22. februara u Beogradu, koji drugu subotu za redom organizuje Građanski otpor, nakon što je '1 od 5 miliona' odlučio da izlazi na izbore.

Komunalni policajac iz Niša Aleksandar Todorovski pozvao je zaposlene u preduzećima i institucijama da javno iznesu istine o zloupotrebama, ako su im poznate, navodeći da nije lako biti uzbunjivač, ali da mu je "čast da bude na strani istine i gradjana".

"Kratka je ova noć da sakrije sva njihova kršenja zakona, sa čim se odavno borim", rekao je Todorovski na protestu u Beogradu na platou ispred Filozofskog fakulteta, u organizaciji Građanskog otpora.

Dodao je da je moguće da će zbog iznošenja istine ostati bez posla, ali kako je naglasio: "Istina, pa šta bude".

"Tužilštvo ćuti, ali neće uvek biti tako, možda će neko drugo tužilaštvo da uradi šta treba i odgovaraće ko krši zakone", naglasio je Todorovski.

Kazao je da zbog informacija koje je objavio, kao što je "zloupotreba ličnih podataka", trpi pritiske ali da "nije mogao da ćuti kao da se ne dešava ništa".

"Uzbunjivači su simbol pravde, hrabrosti i savesti, to je svetlo na kraju tunela", rekao je student prava iz Kragujevca Lazar Ašanin. To svetlo, kako je naglasio, "osvetliće sasvim ovaj tunel u koji smo upali".

Nakon uvodnih obraćanja, okupljeni su krenuli u protestnu šetnju ka sedištu Republičke izborne komisije, noseći veliki transparent sa natpisom "U bojkot 2020". Protest je završen između sedišta Republičke izborne komisije (RIK) i kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ispred RIK-a je ostavljena kutija u koju građani mogu da ubacuju svoje predloge o narednim akcijama i govorima.

Uzbunjivač iz 'Krušika' kao primer optimizma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

Protest je drugu subotu za redom organizovao Građanski otpor, grupa u kojoj su aktivisti i članovi opozicionih stranaka koje su proglasile bojkot parlamentarnih izbora.

Ovo je inače četvrti protest od kada se udruženje “1 od 5 miliona” povuklo iz organizacije protesta usled odluke da učestvuju u predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji.

Članovi udruženja "1 od 5 miliona", koje je od decembra 2018. godine svake subote organizovalo antivladine proteste u Beogradu, saopštili su 28. januara da će učestvovati na parlamentarnim izborima i da "protest predaju političarima, da brane bojkot na ulici, kako dolikuje".

Skupom u Beogradu 1. februara počela je kampanja bojkota parlamentarnih izbora. Tada je deo opozicije usvojio zajedničku Deklaraciju o bojkotu, u kojoj piše da "samo izbori na kojima građani imaju mogućnost da budu informisani i na kojima glasaju slobodno i bez pritisaka, jesu pravi izbori".

Za bojkot izbora do sada su se izjasnile stranke okupljene u opozicionom Savezu za Srbiju (Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Pokret Dveri, Narodna stranka, Pokret za preokret i Zajedno za Srbiju) i Pokret slobodnih građana.

XS
SM
MD
LG