Dostupni linkovi

Mugoša: Kontrola vjerskih zajednica u CG, dug Mitropolije višemilionski


Kod Mitropolije crnogorsko-primorske kod iste je zabilježen nizak stepen poštovanja poreskih propisa: Miomir Mugoša
Kod Mitropolije crnogorsko-primorske kod iste je zabilježen nizak stepen poštovanja poreskih propisa: Miomir Mugoša

Poreska uprava Crne Gore pokrenula je kontrolu u svim vjerskim zajednicama u toj zemlji, rekao je direktor Poreske uprave Crne Gore Miomir Mugoša.

U objavi Vlade Crne Gore na Tviteru naveo je da Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC) ima više privrednih društava čiji je osnivač, više otvorenih žiro računa u poslovnim bankama preko kojih je u proteklih nekoliko godina prometovano više desetina miliona evra.

„Poreska uprava ne može utvrditi tačan poreski dug ove vjerske organizacije, a možemo samo govoriti da je on višemilionski", rekao je Mugoša.

Mugoša je saopštio da Poreska uprava prati regularnost poslovanja svih vjerskih zajednica registrovanih u Crnoj Gori, kako bi obezbijedila punu i neselektivnu primjenu zakona, bez obzira na specifičnost djelatnosti kojom se iste bave.

"Kada je u pitanju Mitropolija-crnogorsko primorska, ista predstavlja najveću vjersku organizaciju u Crnoj Gori, kako po broju objekata koje koristi, tako i po imovini kojom raspolaže, iznosu prihoda koje ostvaruje, te broju računa otvorenih u komercijalnim bankama i broju privrednih društava u kojima je osnivač. Međutim, kod iste je zabilježen nizak stepen poštovanja poreskih propisa, kako sa aspekta prijavljiivanja, tako i sa aspekta plaćanja poreskih obaveza", naveo je Mugoša.

Kako je saopštio, Mitropolija ima dospjela neizmirena potraživanja u iznosu od 340 hiljada eura.

"Ali i već devet godina kod iste nije evidentirano nijedno zaduženje, zbog nepotpunih i netačnih registracionih podataka za utvrđivanje poreskih obaveza. Imajući u vidu navedeno, procijenjene obaveze ovog subjekta iznose više miliona eura", kazao je Mugoša.

Zbog toga je, navodi, Poreska uprava Crne Gore pokrenula kontrolu u MCP i svim verskim zajednicama s ciljem da se utvrdi tačnost obračunatih, prijavljenih i naplaćenih poreskih obaveza.

Naglasio je da bez obzira na specifičnost djelatnosti vjerskih organizacija, među njima postoje i primjeri visokog stepena poreske discipline, kao što je Kotorski biskupski ordinijat koji uredno prijavljuje i plaća sve obaveze.

Mitropolija crnogorsko-primorska oštro se protivi Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, koji je stupio na snagu 8. januara 2020. godine.

Zakon predviđa da vjerske zajednice u Crnoj Gori moraju dokazati da je crkvena imovina, izgrađena prije 1918. godine, u njihovom vlasništvu, jer će u suprotnom ona biti smatrana državnom.

Nakon usvajanja zakona uslijedile su protestne šetnje sveštenika i vjernika SPC po svim većim gradovima Crne Gore i Srbije, na kojima se od crnogorske Vlade traži da povuče zakon, što su crnogorske vlasti odbacile kao mogućnost.

Masovna litija SPC u Podgorici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

XS
SM
MD
LG