Dostupni linkovi

Protestne molitvene litije SPC u više gradova u Crnoj Gori


Litija SPC u Podgorici
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Litija SPC u Podgorici

U više crnogorskih gradova Srpska pravoslavna crkva organizovala je molitvene litije u znak protesta protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

U Podgorici je više hiljada građana učestvovalo u litiji koja se kretala od Hrama Hristovog vaskrsenja do centra.

Litiju je predvodio arhmandrit Ilarion, iguman manastira Draganac sa Kosova. Nakon šetnje sveštenstvo i građani vratili su se u hram, a Ilarion je poručio da se protiv besmisla treba boriti molitvom i praštanjem, te da su litije u Crnoj Gori "već pobijedile".

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori organizuje skupove od kraja prošle godine, nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Zakon je usvojen 27. decembra 2019. i od tada se širom Crne Gore održavaju protesti vjernika Srpske pravoslavne crkve koja je taj zakon okarakterisala "pokušajem otimačine crkvene imovine u Crnoj Gori".

Za SPC sporna je pre svega formulacija zakona po kojoj će "svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina i biće upisani kao kulturno blago".

XS
SM
MD
LG