Dostupni linkovi

SDA: Da se podnesu krivične prijave protiv Dodika i Cvijanović


Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je novinarima tokom zasjedanja Predsjedništva te stranke da najava političkih predstavnika iz Republike Srpske kako neće učestvovati u radu državnih institucija predstavlja klasičan oblik političke ucjene s ciljem da se volja jedne politike i jednog entiteta nametne cijeloj državi, javlja agencija FENA.

Smatrajući da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) dužno sankcionirati one koji učestvuju u rušenju ustavnog poretka BiH, on kaže da će "Klub zastupnika SDA u Predstavničkom domu parlamentarne skupštine BiH pozvati ostale klubove da se protiv Milorada Dodika i Željke Cvijanović podnese odgovarajuća krivična prijava".

"Pozivamo članove Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) da pokrenu procedure smjene Milana Tegeltije zbog prisustva paradržavnom političkom skupu kojeg je organizirao Milorad Dodik, a čiji je cilj rušenje ustavnog poretka u BiH. Predsjednik VSTV-a je već odavno izgubio profesionalni kredibilitet i nedopustivo je da se takva osoba, pod direktnom kontrolom Dodikovog SNSD-a, uopće nalazi u pravosudnom sistemu, a pogotovo na čelu VSTV-a", naveo je Izetbegović.

Poručio je da od Bosne i Hercegovine nikada neće biti odvojen niti jedan njen dio, a bilo kakav pokušaj i bilo kojim sredstvima da se to učini prouzrokavat će, kako tvrdi, urušavanje mira postignutog u Dejtonu.

"Na svaku aktivnost koja bude prijetnja teritorijalnom integritetu BiH odgovorit ćemo snažno i odlučno, svim legalnim mehanizmima i sredstvima. Pozivamo Dodika i one koji ga podržavaju da o ovome dobro razmisle. Bude li ugrožen Dejtonski sporazum biće dovedeni u pitanje prije svega entiteti koji su nastali tim sporazumom", rekao je Izetbegović.

Ističe da SDA neće prihvatiti ultimativni zahtjev da se izmijeni struktura Ustavnog suda BiH koja podrazumijeva prestanak mandata sudijama koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

O izmjeni strukture Ustavnog suda BiH Izetbegović kaže da se može razgovarati "unutar eventualne reforme kompletnog bh. pravosuđa", a strane sudije mogu biti zamijenjene domaćim samo u sklopu šire ustavne reforme kojom bi se garantovalo funkcioniranje BiH bez bojkota i blokada.

"Ukoliko se nastavi destabilizacija prilika, pozivamo visokog predstavnika da iskoristi bonske ovlasti i smijeni sve one koji pokušajem rušenja ustavnopravnog poretka narušavaju mir i stabilnost", podvukao je Izetbegović, te dodao da se neće nalaziti s predsjednikom RS-a Dodikom dok "ova blokada ne prestane", javlja FENA.

Poslanici Skupštine Republike Srpske usvojili su 17. februara na vanrednoj sjednici u Banjaluci sa 72 glasa "za" i dva "protiv" Informaciju u vezi "antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH" i zaključke, među kojima je obustava rada predstavnika RS u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu.

Predsjedništvo SDA na današnjoj sjednici (petak, 21. februar) pozvalo je Hrvatsku demokratsku zajednicu Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) da predlaganjem predsjednika Federacije BiH pokrene proces uspostave izvršne vlasti u Federaciji BiH, te da se time omogući otvoren i iskren dijalog o izmjenama izbornog zakonodavstva, poštujući presude Evropskog suda za ljudska prava.

Također, Izetbegović očekuje da HDZ ispravno procijeni aktuelni historijski trenutak i ne svrstava se na stranu generatora krize.

Umjesto političkih kriza predsjednik SDA zaključio je da je potrebno da se svi posvete ispunjavanju uvjeta iz Mišljenja Evropske komisije kako bi se ubrzao put BiH prema Evropskoj uniji, te provođenju Programa reformi na NATO-putu.

XS
SM
MD
LG