Dostupni linkovi

Beograd: Otkriven spomenik ukinutoj trolejbuskoj liniji


Otkrivanje spomenika trolejbuskoj liniji 28
Otkrivanje spomenika trolejbuskoj liniji 28

Na Studentskom trgu u centru Beograda, otkriven je spomenik trolejbuskoj liniji broj 28, koja je ukinuta nakon što je decenijama spajala stanovnike opštine Zvezdara sa centrom grada.

Protestni performans, održan je na nekadašnjoj okretnici trole 28, a organizovala su ga udruženja građana "Vratimo trolu 28", "Ulice za bicikliste" i "Pešaci nisu maratonci".

Tokom skupa ponovo je iznet zahtev za vraćanjem ukinute linije, a aktivisti i građani su rekli da su spomenik postavili jer vlast "najverovatnije ne želi da vrati tu liniju u saobraćaj".

Kako navode, ni posle ponovljenih zahteva nije došlo do susreta sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesicem, koji je prvobitno, kako tvrde, rekao da će saslušati njihove argumente.

Trola 28 je prvobitno bila privremeno ukinuta tokom rekonstrukcije beogradskog centralnog Trga republike, ali je potom, nakon završetka radova, u novembru 2019. godine doneta odluka da ipak ne bude vraćena na trasu.

To je revoltiralo građane Zvezdare koji tvrde da je linija ukinuta bez konsultacija sa njima i koji su zbog ukidanja 28-ice održali više protesta, pa i kratkotrajnih blokada saobraćaja.

Sa protesta u Beogradu upitani je zašto se ukida veza sa centrom grada delu građana Zvezdare, zašto je ukinuta linija koja je bila potpuno ekološka i zašto je trolejbus marginalizovan kao način transporta koji ne zagađuje sredinu u urbanim, gusto naseljenim sredinama.

Građani su svoja pitanja pisali i na postamentu spomenika.

Udruženje građana “Vratimo trolu 28”, koje od vlasti u Beogradu traži da ponovo uspostavi ovu trolejbusku liniju, imalo je u decembru i sastanak sa predsednikom opštine Zvezdara Milošem Ignjatovićem, i tom prilikom su mu predali peticiju sa potpisima više od 4.000 građana.​

Protestni skup u utorak 18. februara, tokom koga je otkriven spomenik, završen je kratkotrajnom blokadom saobraćaja na Studentskom trgu, izvedenom tako što su učesnici neprekidno prelazili ulicu na pešačkom prelazu.

Tokom skupa nije bilo incidenata.

XS
SM
MD
LG