Dostupni linkovi

Kina objavila najveću studiju o Covidu-19, umro direktor bolnice u Vuhanu


Liječnici u izoliranoj bolnici u Vuhanu, Kina
Liječnici u izoliranoj bolnici u Vuhanu, Kina

Zdravstveni službenici u Kini objavili su prve detalje o više od 70.000 slučajeva Covid-19 (koronavirus), u najvećoj studiji od početka epidemije.

Podaci kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti otkrili su da je više od 80 posto slučajeva bilo s blagim simptomima, te da umjereno teškim bolesnicima i starijim osobama najviše prijeti zaraza.

Istraživanje također ukazuje na visoki rizik za medicinsko osoblje.

Nalazi su ukupnu stopu smrtnosti virusa Covid-19 postavili na 2,3 posto.

U Hubeju, najteže pogođenoj pokrajini, stopa smrtnosti iznosi 2,9 posto u usporedbi sa samo 0,4 posto u ostatku zemlje.

Posljednja kineska službena statistika, objavljena 18. veljače, navodi da je ukupan broj smrtnih slučajeva 1.868 i 72.436 zaraženih.

Direktor vodeće bolnice u kineskom gradu Vuhan, epicentru zaraze Covida-19, umro je od virusnog oboljenja, Južna Koreja je objavila izvanrednu ekonomsku situaciju, a tvrtka Singapore Airlines obustavila letove zbog epidemije.

Kineska državna televizija javila je da je Lju Žiming (Liu Zhiming), direktor bolnice Vučang (Wuchang) u Vuhanu, umro u 10.30 sati po lokalnom vremenu. On je sedmi zdravstveni djelatnik koji je podlegao virusnom oboljenju.

Ova bolnica dizajnirana je specifično za liječenje pacijenata oboljelih od novog virusa.

U Kini je odgođeno više od 20 gospodarskih sajmova i industrijskih konferencija zbog ograničavanja putovanja i bojazni od širenja virusa, čime su potencijalno ugroženi poslovi vrijedni više milijardi dolara.

Apple je saopćio da neće ispuniti plan o prihodima za ožujak zbog slabije prodaje telefona iPhone i pada potražnje u Kini. Akcije azijskih tvrtki oslabile su na burzi u Wall Streetu nakon objavljivanja te vijesti.

Singapore Airlines saopćio je da će privremeno obustaviti sve svoje letove u svijetu na tri mjeseca, do svibnja, nakon što je zbog epidemije pala potražnja za njegovim uslugama.

Predsjednik Južne Koreje Mun Džae In (Moon Jae-in) izjavio je da je gospodarstvo u izvanrednoj situaciji i zatražio stimulativni paket nakon što je epidemija poremetila potražnju za robom iz ove zemlje.

Predsjednik Trgovinske komore Europske unije (EU) u Kini Jerg Vitke (Jorg Wuttke) upozorio je da bi se svjetska farmaceutika mogla suočiti s nedostatkom antibiotika i ostalih lijekova ako epidemija ne bude uskoro riješena. On je optužio zvanični Peking da dodatno pogoršava lanac isporuke.

Japan je objavio plan o upotrebi lijekova za virus HIV protiv Covida-19. Sa 520 slučajeva zaraze, Japan je odmah iza Kine.

Pročitajte i pogledajte:

Pogubne posledice koronavirusa po svetsku ekonomiju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

XS
SM
MD
LG