Dostupni linkovi

Peking naredio 14-dnevni karantin za one koji se vraćaju u grad


Peking je naredio svima koji se vraćaju u grad da pređu u karantin na 14 dana ili rizikuju kaznu, što je poslednji pokušaj kineskih vlasti da stanu u kraj zarazi koronavirusom koji je u gradu u kojem je sve počelo, Vuhanu, do sada odneo 1.300 života.

Egipat je potvrdio prvi slučaj koronavirusa i saopštio da je u pitanju strani državljanin koji je stavljen u izolaciji u bolnici.

Koronavirusom inficirano je 1.700 zdravstvenih radnika u Kini, a šestoro je preminulo, saopštile su vlasti u Pekingu u trenutku kada zemlja pokušava da izbalansira neophodne mere zaštite sa povratkom radnika na posao sa produženog odmora zbog Lunarne nove godine.

Zvaničnici navode da je registrovano 5.090 novih slučajeva zaraze u Kini, od toga više od 120 preminulih, tako da je ukupno 63.851 lice inficirano, a 1.380 umrlo.

"Dužnosti zdravstvenih neposredno izloženih radnika su zaista izuzetno teške; okolnosti u kojima rade i odmaraju su veoma ograničene, psihološki pritisak izuzetno veliki, a rizik od infekcije je ogroman,” izjavio je na konferenciji za novinare Zeng Jiksin, zamenik ministra Nacionalne komisije za zdravlje.

Kineske fabrike postepeno obnavljanju proizvodnju nakon odmora za Lunarnu novu godinu, produžen za deset dana, u nastojanju da se obuzda virus koji se pojavo u decembru u Vuhanu, glavnom gradu provincije Hubej u centralnom delu zemlje.

Kako ocenjuje Rojters, problem je kako oživeti drugu ekonomiju na svetu u trenutku kada je ograničeno putovanje 500 miliona ljudi, kako bi se obuzdao virus nazvan - 2019-nCov.

Poslednji podaci pokazuju da nema naznaka da je infekcija dostigla vrhunac, ističe Adam Kamradt-Skot (Scott), epidemiolog sa Univerziteta u Sidneju.

"Mada kineske vlasti čine sve što je u njihovoj moći da spreče širenje koronavirusa, prilično drastične mere čine se malo prekasno”, ocenjuje Kamradt-Skot.

Dosada je preminulo dva odsto zaraženih.

Ekonomisti sa kojima je razgovarao Rojters smatraju da će pad kineske ekonomije biti kratkotrajan ukoliko se ubrzo obuzda širenje koronavirusa, ali smatraju da će u prvom kvartalu ove godine zabeležiti najsporiji rast od izbijanja globalne finansijske krize 2008.

Kineska asocijacija proizvođača automobila je saopštila da će ovo najveće tržište na svetu, najverovatnije pasti više od 10 odsto u prvoj polovini ove godine. Nemački Volksvagen je saopštio da je njegova prodaja u Kini smanjena za 11 odsto u januaru.

Mada koronavirus najviše pogađa Kinu, zabeležena su 450 slučajeva zaraze u 24 zemlje, od koje je troje ljudi preminulo.

Japan je potvrdio u četvrtak da je u blizini Tokija preminula žena koja je imala više od 80 godina. Zabeležen je po jedan smrtni slučaj u Hong Kongu i na Filipinima.

XS
SM
MD
LG