Dostupni linkovi

Vučić odlikovao Zemana i Handkea


Vučić na ceremoniji dodele priznanja u Predsedništvu Srbije
Vučić na ceremoniji dodele priznanja u Predsedništvu Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodelio je u subotu odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, a među nagrađenima su, između ostalih, češki predsednik Miloš Zeman i austrijski pisac Peter Handke.

Kako je na ceremoniji dodele priznanja, povodom Sretenja, Dana državnosti Srbije, rekao predsednik Komisije za odlikovanje Sima Avramović, Zeman je odlikovan Ordenom Republike Srbije na lenti “zbog njegovog izuzetnog razumevanja državnih i nacionalnih interesa Srbije” kada je reč o odnosu prema Kosovu.

“Zbog njegovog nezavisnog i odvažnog stava po pitanju naše južne pokrajine, kao i predloga da Češka povuče priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, godpodinu Zemanu se dodeljuje najviši orden Republlike Srbije”, rekao je Avramović.

Podsetimo, Zeman je septembra prošle godine izjavio da će postaviti pitanje da li je moguće preispitivanje češkog stava o priznavanju nezavisnosti Kosova, što je izazvalo burne reakcije u toj zemlji, ali i među zemljama Zapadnog Balkana.

Zašto je odlikovan Handke

Književnik Peter Handke odlikovan je Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena, zbog, kako je rekao Avramović, “naročitih zasluga u predstavljanju Srbije i njenih građana u oblasti kulturne delatnosti i ličnom istrajavanju u beskompromisnoj odgovornosti prema istini”.

“Za Srbiju on predstavlja pravog prijatelja, osvedočenog i istrajnog u najtežim trenucima. Zdušno je branio srpsku istinu, i kada je zbog toga doživljavao neprijatnosti i osporavanja, čak i po dobijanju Nobelove nagrade, koja mu nije izmakla samo zahvaljujući njegovom jedinstvenom književnom talentu”, rekao je Avramović.

Na strani Miloševića: Peter Handke
Na strani Miloševića: Peter Handke

Peter Handke, austrijski pisac koji je tokom devedesetih podržavao politiku tadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, dobio je Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu.

Kontroverze koje prate Handkeovo ime, o čemu su rasprave bile česte i u međunarodnim okvirima, vezane su za njegovu podršku međunarodno izolovanoj Srbiji tokom devedesetih godina.

Nekadašnjeg predsednika Jugoslavije posetio je u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, gde mu je bilo suđeno za najteže ratne zločine, a 2006. je govorio na okupljanju uoči Miloševićeve sahrane u Požarevcu.

Ni Handke ni Zeman nisu prisustvovali ceremoniji dodele priznanja, pa će im, prema rečima Sime Avramovića, ona biti dodeljena naknadno.

Protiv Nobela Handkeu: #BosniaWarJournalists
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Odlikovanja piscima, glumcima, institucijama

Episkop sremski Vasilije je u ime Karlovačke bogoslovije primio odlikovanje za naročite zasluge za duhovno prosvetiteljsku delatnost Sretenjsko odličje prvog stepena.

Dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu Nebojša Lalić primio je Sretenjski orden prvog stepena u ime institucije koju vodi.

Sportsko društvo Radnički iz Beograda dobilo je Sretenjski orden prvog stepena.

Sretenjski orden trećeg stepena dobio je reditelj i istoričar umetnosti Đorđe Kadijević. Isto priznanje pripalo je i piscu Milovanu Vitezoviću.

Glumica Mira Banjac dobila je Zlatnu medalju za zasluge zbog izuzetnih rezltata koje je postigla tokom 70 godina duge karijere.

Zlatnu medalju za hrabrost “Miloš Obilić” dobila je En Pešić, državljanka Irske, koja je tokom devedesetih godina organizovala program za izbegličku decu smeštenu u Srbiji i Crnoj Gori, koja su bila razdvojena od porodice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ona je u okviru organizacije “Save the children” iz Veike Britanije uvela u evidenciju 3.500 izbegličke dece.

Nagrada za doprinos kulturi tokom sedam decenija duge karijere: Mira Banjac
Nagrada za doprinos kulturi tokom sedam decenija duge karijere: Mira Banjac

Admiral Anri Lakaj iz Francuske dobio je Zlatnu medalju za zasluge, zbog organizacija brojnih aktivnosti koje su za cilj imale očuvanje sećanja na francusko-srpsko prijateljstvo tokom Prvog svetskog rata.

Novinarka Radio-televizije Srbije (RTS) Slađana Zarić dobila je zlatnu medalju za zasluge.

Teniser Nikola Pilić, koji je karijeru gradio u bivšoj Jugoslaviji, odlikovan je Zlatnom medaljom za zasluge.

Pevaču i kompozitoru Radoslavu Grajiću uručena je Zlatna medalja za zasluge, zbog postignutih rezultata u kulturnim delatnostima. Estradnom pevaču Šabanu Šauliću posthumno je dodeljena zlatna medaja za zasluge. Priznanje je u njegovo ime preuzela Šaulićeva supruga.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG