Dostupni linkovi

Kurti za RSE: Vučić je nervozno reagovao


Albin Kurti
Albin Kurti

Zajedničko učešće za okruglim stolom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti) ne smatra sastankom sa njim. Preciznije, on je za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavio da se nije sastao sa predsednikom Srbije.

“Ja se nisam statao sa Vučićem. Bilo smo za okruglim stolom gde su bili pozvani svi lideri sa Zapadnog Balkana”, izjavio je Kurti za RSE, nakon što je u Minhenu, gde je na međunarodnom bezbednosnom forumu na kom se okupilo 35 predsednika država i vlada, učestvovao u diskusiji o prilikama na Zapadnom Balkanu.

Upitan da prokomentariše debatu organizovanu iza zatvorenih vrata, za koju je Vučić izjavio da je bila “žestoka”, kosovski premijer nije želeo da iznese detalje pozivajući se na pravila organizatora panela, koja ne dozvoljavaju da stajališta učesnika izađu u javnost (Chatam House Rules).

Međutim, on je priznao da je bilo tenzija u toku trajanja okruglog stola.

“On (Vučič) je osetio snažan pritisak zbog onog šta sam ja rekao. Potom je usledila njegova nervozna reakcija”, rekao je Kurti za RSE.

Kurti: Vučić nervozno reagovao
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

Vučić: Susret sa Kurtijem žestok

Aleksandar Vučić je izjavio da se susreo sa Kurtijem u Minhenu te da je susret bio "žestok" i da se borio za interese Srbije.

Vučić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da ne sme da iznosi detalje sa zatvorenog okruglog stola koji organizovan tokom konferencije, a na temu prilika na Zapadnom Balkanu. Podvukao je da je "govorio istinu", kao i da je "na najbolji način zaštitio srpski narod" ne precizirajući od čega.

On je dodao da smatra važnim da sagleda odnose Kosova i Albanije, ali i unutarprištinske odnose, i istakao je da je "to uvideo dobro".

Vučić je ocenio da političare iz Prištine dobro poznaje, "čak i onog ko mu je bio nepoznat", misleći na premijera Kosova.

Prvi put u istoj prostoriji

Panel o Zapadnom Balkanu, koji je održan u okviru Minhenske bezbednosne konferencije, je obeležio prvi put da se u istoj prostoriji nađu Vučić i Kurti, koji je pre deset dana preuzeo dužnost premijera Kosova.

Za Kurtija je ovo bio prvi nastup na međunarodnoj sceni u premijerskoj ulozi.

Ranije danas, predsednici Srbije I Kosova, Aleksnadar Vučić i Hašim Thači (Hashim Thaci) su učestvovali na ceremoniji potpisivanja sporazuma o železnicama i autoputa koji je psotignut posredovanjem američkog izaslanika za Blakan, Ričarda Grenala (Richard Grenell).

Ovaj sporazum je kasnije objaviom na Facebook osporio Kurti istakavši da su potpis stavila lica koja nisu imala ovlašćenja.

XS
SM
MD
LG