Dostupni linkovi

Kurti: Vlada nije imala saznanja o sadržaju sporazuma o železnici i autoputu


Kosovo: Prime Minister of Kosovo, Albin Kurti during the interview with RFE/RL
Kosovo: Prime Minister of Kosovo, Albin Kurti during the interview with RFE/RL

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti) saopštio je da njegova Vlada nije imala saznanja o sadržaju dva sporazuma o železnici i autoputu potpisanim 14. februara u Minhenu između zvaničnika Kosova i Srbije.

Kako je kazao, kosovske zvaničnike je autorizovao bivši ministar infrastrukture Palj Ljekaj (Pal Lekaj) i ceo proces pregovora desio se pre izbora nove vlade.

"Ti zvaničnici nisu dobili ovlašćenje nove Vlade ni za pregovaranje, ni za potpisivanje sporazuma. Štaviše, ni tekst Sporazuma nije bio poznat za javnost i za Vladu. Cirkulisali su različiti nezvanični nacrti", dodao je Kurti, koji je pre deset dana preuzeo dužnost kosovskog premijera, u objavi na Fejsbuku.

On je dodao da, i pored toga koliko su bitne sve linije i unapređenje infrastrukture za razvoj regiona, "važno je da taj proces bude transparentan, rezultat pravih pregovora, uz potpuno poštovanje suvereniteta i zakona".

Sporazum je, inače, potpisan na početku Minhenske bezbednosne konferencije, na kojoj se okupilo 35 predstavnika država i vlada, u prisustvu specijalnog izaslanika predsednika SAD za pregovore Srbije i Kosova Ričarda Grenela (Richard Grenell) i predsednika Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hašima Tačija (Hashim Thaci).

O potpisanim sporazumima

Kada je reč o železničkom saobraćaju između Beograda i Prištine rad na njegovom uspostavljanju najavljen je 24. januara, na konferenciji za novinare nakon sastanaka Grenela i Vučića u Beogradu.

Već tri dana kasnije, 27. januara, u ambasadi SAD u Berlinu održan je i prvi sastanak delegacija Srbije i Kosova posvećen železnici.

Sporazumi o železnici i autoputu usledili su nakon potpisivanja pisma o namerama za obnovu aviosaobraćaja između Beograda i Prištine, 20. januara u Berlinu, sa kompanijom "Lufthanza".

To je bio i prvi dogovor Kosova i Srbije posle 14 meseci, s obzirom da je Briselski dijalog o normalizaciji odnosa, koji moderira Evropska unija, blokiran od decembra 2018. godine, kada je Kosovo uvelo takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG