Dostupni linkovi

Afera Doljevac i dalje bez epiloga


Policija na mestu nesreće, naplatna rampa Doljevac, 31. januar 2019.
Policija na mestu nesreće, naplatna rampa Doljevac, 31. januar 2019.

Ključni dokaz, snimak kamera sa naplatne rampe Doljevac na suđenju za nesreću u kojoj je učestvovalo vozilo u kom se nalazio v.d. direktora "Koridora Srbije" Zoran Babić a kada je poginula Stanika Gligorijević, trebalo bi da bude prikazan na ročištu u aprilu.

Postupajući sudija najavio je na ročištu u sredu da će originalni snimci koje su tužilaštvu dostavili "Putevi Srbije" biti prikazani na narednom suđenju.

"Mi se u ovom trenutku rvemo sa političko-policijskim interesom koji krije dokaze", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) advokat oštećenih Božo Prelević.

On objašnjava da tužilaštvo i sud, kao i porodica, pokušavaju da dobiju ono što bi moralo da se nalazi u predmetu.

"Mi tražimo da vidimo originalni snimak kada je bio taj udarac, da se vidi ko je bio za volanom", navodi za RSE sestra Stanike Gligorijević, Mirjana Aleksić, koja je bila u automobilu u trenutku nesreće.

Porodica Stanike Gligorijević je do sada više puta tražila objavljivanje snimaka sumnjajući u zvaničnu verziju ko je vozio automobil koji se velikom brzinom zakucao u njihov automobil.

"Zanimljivo je da okrivljeni ne zna ni jedan detalj pre nego što je do udesa došlo, a da oba vozača koja su bila u kolima ispred njega znaju sve detalje oko vremena, asfalta, brzine", navodi Prelević.

Vatrogasci pokušavaju doći do žrtava oštećenog automobila, Doljevac
Vatrogasci pokušavaju doći do žrtava oštećenog automobila, Doljevac

U niškom Osnovnom sudu u toku je suđenje Dejanu Stanojeviću, vozaču vozila u kome se nalazio v.d. direktora Koridora Srbije Zoran Babić, zbog nesreće u kojoj je 31. januara 2019. godine poginula Stanika Gligorijević. Kako se navodi u optužnom predlogu, Stanojević je u kanal za naplatu putarine ušao nedozvoljenom brzinom.

Zoran Babić, koji je u toj nesreći bio teško povređen, na ročištu u sredu je ponovio da je u trenutku nesreće kod Doljevca sedeo na zadnjem sedištu automobila.

Kao svedoci na ročištu u sredu saslušani su i Srđan i Mirjana Aleksić, zet i sestra nastradale Stanike Gligorijević, koji su bili vozač i suvozač u "opel astri" u koju je udario automobil Koridora Srbije dok su čekali da plate putarinu.

Mediji su preneli da je Srđan Aleksić iskaz dat tužilaštvu na ročištu delimično izmenio. U medijskim izveštajima stoji da je sudija pročitao izjavu koju je ranije Aleksić dao tužilaštvu i da je u njoj rekao bi da bi mogao da prepozna vozača, a da je sada naveo da to ipak ne bi mogao, jer nije siguran.

Advokat Božo Prelević, međutim, kaže da nema protivurečnosti u iskazu Aleksića.

"Jedna je stvar kada vi kažete ja sam video vozača, druga je stvar da li ga možete prepoznati. On nije promenio iskaz jer on ni u istrazi nije rekao da bi mogao da prepozna to lice. Ali rekao je da je video vozača. S druge strane, opisao je vozača, njegovu figuru", navodi Prelević.

Šta je sa video snimkom sa nadzorne kamere?

U javnosti traje polemika oko video snimka sa nadzorne kamere s obzirom da do sada nije prikazan na suđenju i zbog dileme da li na njemu nedostaje dva minuta u periodu sudara.

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu je, krajem decembra, u odgovoru za portal Insajder navelo da je "događaj od značaja za vođenje postupka zabeležen baš u periodu koji na snimku nedostaje", te da je reč o 2 minuta. Ubrzo nakon objavljivanja ove informacije, isto tužilaštvo saopštava da se radi o dva minuta tokom koja "nije bilo dešavanja na naplatnoj rampi i pokreta u slici koji bi bio dovoljan da pređe prag potreban da bi se inicirao video zapis".

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije su takođe saopštili da su novinari pogrešno interpretirali tužilaštvo.

"Ja mislim da mi nikada nećemo videti originalan snimak jer neko ko je do sada namerio da se sprda sa pravosudnim organima sigurno neće te snimke nikada pokazati", ocenjuje Božo Prelević, advokat oštećenih.

Vučić već video snimak

I dok je tužilaštvo čekalo da im putevi Srbije dostave snimak sa nadzorne kamere, a oštećeni još uvek čekaju da vide taj snimak, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, po sopstvenom priznanju tu priliku imao.

"Nije Babić vozio da znate. Imamo snimke, nije on vozio. Lagali su kao i obično, ali sam ga branio", rekao je Vučić u junu prošle godine na sednici Glavnog odbora Srpske napredne stranke, čiji je lider.

U septembru je Vučić pozvao supruga poginule žene da vidi snimak.

"Upozorio sam ga da je snimak jeziv. Neko je ogromnom brzinom ušao u automobil u kojem je bila Stanika", rekao je tada Vučić na TV Pink.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže za RSE da ceo proces izaziva velike sumnje u javnosti oko toga na kome je krivična odgovornost za nesreću na naplatnoj rampi Doljevac.

"Kada bismo mi imali nezavisno sudstvo onda bismo bili sigurni da je istraga pošteno uradila svoj posao, ali ne možemo biti sigurni zato što nezavisnost ni tužilaštva ni sudova u Srbiji ne postoji", ocenjuje Radovanović.

On smatra da je neophodno da se prikaže kompletan snimak sa naplatne rampe čime bi se otklonile sumnje ili sa visokog funkcionera vladajuće stranke ili sa samog procesa.

"Ako dva minuta zaista nedostaju i ako ga ne obezbede ostaće večiti utisak da je istraga nameštena i da je presuda nameštena", dodaje Radovanović.

I pored ostavke Zoran Babić i dalje v.d. direktora 'Koridora Srbije'

Visoki funkcioner SNS-a Zoran Babić podneo je ostavku na funkciju v.d. direktora državnih "Koridora Srbije" 1. februara 2019. godine, dan nakon saobraćajne nesreće na naplatnoj rampi kod Doljevca.

"Iako sam bio samo saputnik, za mene kao čoveka, to je dovoljan razlog da više ne obavljam funkciju vršioca dužnosti direktora Koridora Srbije", naveo je Babić tada.

Međutim, Babić je zvanično i dalje na čelu Koridora. Na sajtu ovog privrednog društva upisano je njegovo ime kao v.d. direktora, a takođe se u Agenciji za privredne registre kao takav vodi za zakonskog zastupnika Koridora.

Babić se pojavljuje i na važnim događajima, poput potpisivanja ugovora za Moravski koridor, gde se u decembru pojavio pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića i potpredsednice Vlade i ministarske građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović.

"To je uobičajen, nažalost, postupak u njihovim redovima. Ostavke uvek obećaju, a nikad to ne urade", navodi kriminolog Dobrivoje Radovanović.

Putevi u Srbiji
Putevi u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na pitanje novinara zašto je Babić i dalje na čelu Koridora rekao da je to pitanje za Vladu.

"To je pitanje za Vladu zašto nije postavljen drugi direktor ili čekaju da mu se mandat završi zbog završetka jednog koridora. Njegov je posao, dok ne bude postavljen neko drugi, da taj posao obavlja", izjavio je Vučić u decembru.

Pokušaji medija da od Vlade Srbije dobiju odgovor zbog čega je Babić v.d. direktora Koridora, sada već godinu dana od podnošenja ostavke, ostali su bezuspešni.

Potpredsednica vlade i ministarka Zorana Mihajlović izjavila je, takođe u decembru, da će vlada razgovarati o ostavci Babića kada to "dođe na red". Odmah je dodala i "da je za vreme njegovog mandata pušteno više od 100 kilometara autoputeva".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG