Dostupni linkovi

Erdoan: Damask će platiti zbog napada na turske vojnike u Siriji


Turski vojni konvoj prolazi kroz grad Biniš u sirijskoj pokrajini Idlib, 10. februar 2020.
Turski vojni konvoj prolazi kroz grad Biniš u sirijskoj pokrajini Idlib, 10. februar 2020.

Sirijska Vlada će platiti visoku cijenu zbog napada na turske vojnike na sjeverozapadu Sirije, izjavio je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan.

On je tokom govora u Ankari rekao da će se napadi na mete u Siriji nastaviti, nakon što je 10. februara ubijeno pet turskih vojnika u ofanzivi sirijske vojske u Idlibu.

Erdoan je napomenuo da Turska preduzima neophodne korake kako bi odgovorila sirijskoj strani na najvišem nivou.

"Dobili su šta su zaslužili, naročito u Idlibu. Ali to nije dovoljno. Nastaviće se", naglasio je Erdoan.

Erdoan je istakao da će sirijska vojska plaćati sve veću cijenu što više napadaju naše vojnike, te da će sutra sa javnošću podijeliti informacije o koracima koje će turska vojska da preduzme, javio je BBC.

Helikopter sirijske Vlade oboren je 11. februara blizu sela Najrab, jugoistočno od Idliba, a tom prilikom poginula su oba člana posade.

Najmanje 12 vojnika i jedan izvođač radova poginuli su u artiljerijskom napadu snaga koje se bore na strani sirijskog predsjednika Bašara el Asada.

Tursko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je turska vojska na taj napad odgovorila gađanjem 115 meta koje su u vlasništvu sirijske Vlade, te da je "neutralizovan" 101 sirijski vojnik.

Sirijska vojska kasnije je komentarisala kako Turska eskalira postupke ciljanjem naseljenih područja, kako bi pomogla teroristima, te da će sirijske snage odgovoriti na napade turske vojske.

XS
SM
MD
LG