Dostupni linkovi

Pet turskih vojnika ubijeno u napadu na sjeverozapadu Sirije


Turski vojni konvoj u prolazu kroz Idlib provinciju
Turski vojni konvoj u prolazu kroz Idlib provinciju

Sirijske vladine snage ubile su u ponedeljak pet turskih vojnika na sjeverozapadu Sirije, saopštilo je tursko ministarstvo odbrane, nakon što je Turska rasporedila hiljade vojnika kako bi zaustavila ofanzivu sirijske vlade zbog koje je pola miliona ljudi raseljeno, prenosi Reuters.

Napad na novoosnovanu tursku vojnu bazu u Taftanazu u provinciji Idlib desio se sedam dana nakon što je u bombaškim napadima sirijske vojske ubijeno osam pripadnika vojnog osoblja.

Ova dva incidenta obilježila su neke od najozbiljnijih izravnih sukoba turskih i sirijskih trupa u gotovo devetogodišnjem ratu u Siriji. Turska je saopštila da su uzvratili napad.

"Ciljevi identificirani u regiji su ciljani i neophodne mjere su poduzete. Ciljevi su uništeni i krv naših mučenika nije ostavljena na terenu", saopštilo je ministarstvo odbrane.

Zapovjednik sirijskih pobunjenika koje podržava Turska rekao je da su pobunjenici također, uz podršku turske artiljerije, pokrenuli vojnu operaciju u blizini grada koji se nalazi južno od Taftanza.

Turska je poslala ogromno pojačanje u provinciju Idlib gdje se već nalazi desetina njihovih posmatračnica koje su uspostavili u dogovoru sa Rusijom i Iranom u nastojanju da smanje borbu oko Idliba, posljednje velike enklave Assadovih opozicionara.

Dok sukob u provinciji Idlib eskalira, turski i ruski zvaničnici sastali su se u Ankari na razgovorima. Turski diplomatski izvor rekao je, kako prenosi Reuters, da su delegacije u ponedeljak održale drugi sastanak u prethodna tri dana, bez detalja o ishodu sastanka.

Ruska i sirijska vlada tvrde da se bore protiv terorista u Idlibu. Turska, u kojoj se nalazi oko 3,6 miliona sirijskih izbjeglica, kaže da je ofanziva na Idlib pokrenula humanitarnu krizu.

Sirijci napuštaju Idlib
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

XS
SM
MD
LG