Dostupni linkovi

Turska pozvala Rusiju da zaustavi napade režima u Siriji


Grad Ariha na sjevernom djelu sirijske Idlib provincije nakon zračnog napada snaga sirijskog režima
Grad Ariha na sjevernom djelu sirijske Idlib provincije nakon zračnog napada snaga sirijskog režima

Turska je u četvrtak pozvala Rusiju da izvrši pritisak za prekid ofanzive u Idlibu, posljednjem pobunjeničkom uporištu u Siriji, nakon smrtonosne eksplozije koja se desila ove sedmice.

"Očekujemo da Rusija što prije zaustavi režim" rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu novinarima u azerbejdžanskoj prijestolnici Bakuu.

Turska i Rusija podržavaju suprotne strane u sirijskom ratu ali su radile na pronalaženju zajedničkih političkih rješenja u sjeverozapadnoj provinciji Idlib, prenosi AFP agencija.

Obnovljena ofanziva sirijskih snaga potkopala je postojeće mirnovne sporazume i dovela do smrtonosnih sukoba turskih i sirijskih snaga u kojima je u ponedeljak više od 20 vojnika i članova osoblja poginulo.

Cavusoglu je rekao da su Turska i Rusija usko sarađivale nakon napada, dodajući da bi delegacija Rusije trebala posjetiti Tursku zbog nastavka razgovora.

Glasnogovornik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Ibrahim Kalin, rekao je u četvrtak kako Turska očekuje uspostavljanje mapu puta tokom posjete delegacije ali nije ponudio više detalja.

"Naš cilj na terenu u Idlibu nije Rusija", rekao je Cavusoglu. "Ko je izveo napade tamo? Režim."

Također je dodao da bi se Erdogan i ruski prredsjednik Vladimir Putin mogli sastati 'ako bude potrebno'.

"Trebamo nastaviti raditi sa Rusijom", rekao je turski ministar vanjskih poslova. "Ako ćemo riješiti probleme tamo, riješit ćemo ih zajedno", rekao je Cavusoglu.

Erdogan je u srijedu pozvao Siriju da povuče svoje trupe sa turskih vojnih promatračkih mjesta u Idlibu, upozorivši da će Turska uzeti stvar u svoje ruke ukoliko to ne učine do kraja februara.

Prema sporazumu iz 2018. godine sa Moskvom, Turska ima 12 promatračkih mjesta u Idlibu koji imaju za cilj sprečavanje ofanzive režima.

Sirijci napuštaju Idlib
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00


XS
SM
MD
LG