Dostupni linkovi

Gutereš traži obustavu sukoba turske i sirijske vojske u Idlibu


Izbjeglice napuštaju Idlib
Izbjeglice napuštaju Idlib

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je večeras na "obustavu sukoba" Turske i Sirije u provinciji Idlib i dodao da je "izuzetno uznemirujuća promjena prirode konflikta" na tom području, prenosi Reuters.

Gutereš je rekao da je potrebna obustava "sukoba prije eskalacije koja bi dovela do potpuno nekontrolisane situacije".

"Posebno smo zabrinuti jer se sada sukobljavaju vojske Turske i Sirije koje se međusobno bombarduju u Idlibu", posljednjoj sirijskoj provinciji u rukama pobunjenika.

Turske vlasti su danas saopštile da neće dozvoliti sirijskim snagama da dalje napreduju unutar Idliba.

U nedavnoj artiljerijskoj paljbi sirijskih snaga poginulo je osam pripadnika turskih snaga. Potom je turska vojska odgovorila bombardovanjem položaja sirijske vojske i u tom sukobu je stradalo najmanje 13 osoba.

Oko pola miliona ljudi napustilo je sjeverozapad Sirije gdje se dva mjeseca provodi ofanziva sirijskih snaga uz pomoć ruskog saveznika.

Turska je rasporedila svoje vojnike na 12 promatračkih punktova u regiji Idliba u okviru dogovora postignutog sa Rusijom namijenjenog da se zaustavi nasilje u toj oblasti, posljednjem uporištu militanata i pobunjenika u Siriji.

Međutim, snage sirijskog predsednika Bašara Asada pokrenule su ofanzivu uprkos sporazumu o prekidu vatre sklopljenom između Rusije i Turske, koje podržavaju suprotne strane u sukobu.

U provinciji Idlib, koja je uglavnom u rukama pobunjenika, živi oko 3 miliona ljudi, od kojih je većina raseljena iz drugih dijelova Sirije koji su ranije bili pod ofanzivom.

Od 2011. godine kada je počeo rat u Siriji, poginulo je više od 380.000 ljudi, a milioni su u izbjeglištvu.

XS
SM
MD
LG