Dostupni linkovi

Abas zaprijetio prekidom bezbjednosnih veza sa SAD i Izraelom


Palestinski predsjednik Mahmud Abas(Mahmud Abbas)
Palestinski predsjednik Mahmud Abas(Mahmud Abbas)

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je danas na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica Arapske lige u Kairu zaprijetio da će se Palestinci prekinuti bezbjednosne veze i sa Izraelom i sa SAD, javlja AP.

Šefovi diplomatija Arapske lige sastali su se u glavnom gradu Egipta da diskutuju o planu Bijele kuće za okončanje izraelsko palestinskog sukoba, na zahtjev Palestinca koji su gnjevno reagovali na plan SAD.

Abas je na plan, predstavljen u utorak u Beloj kući, odgovorio sa hiljadu "ne", a danas se obratio tom skupu rekavši da će se Palestinci "boriti da spriječe situaciju u kojoj će plan postati legitimna formula prihvaćena od strane međunarodne zajednice".

"Rekli smo Izraelu i SAD da nećemo imati više nikakve veze sa njima, uključujući i bezbjednosni nivo", rekao je Abas.

Otkako su SAD postale jedini sponzor procesa pregovora nije bilo napretka u odnosu na palestinsko pitanje, ocijenio je palestinski lider.

"Sastao sam se sa Trampom ( predsednikom SAD Donaldom) četiri puta, a sa njegovim timom 37 puta i nismo postigli nikakav napredak", dodao je Abas, najavivši da će se Palestinska uprava sada okrenuti Savjetu bezbjednosti UN.

"Bili smo iznenađeni da je poslije dobrog sastanka sa Trampom on proglasio da je Jerusalim glavni grad Izraela i najavio da će preseliti Ambasadu SAD u Jerusalim", rekao je palestinski predsjednik, aludirajući na odluku Trampove administracije iz decembra 2017.

On je objasnio da "Trampov plan ostavlja Palestincima samo 11 procenata palestinske teritorije", a da su bile dogovorene granice iz 1967. što je duplo više.

"I sada oni žele da uzmu čak i to od nas", dodao je on, rekavši da će vrijeme za molitve na svetilištu u Jerusalimu biti podijeljeno između muslimana i Jevreja i da, ako zavisi od Izraelaca, oni neće dozvoliti da se Palestinci mole.

Takođe je rekao de je u momentu kada su Amerikanci rekli da je istočni Jerusalim dio Izraela, on odgovorio da nikada na to neće pristati i da neće biti zabilježeno u istoriji da je odustao od tog dijela grada.

Palestinci planiraju da tamo bude glavni grad države Palestine koja će obuhvatiti Zapadnu obalu i pojas Gaze.

Sve te teritorije osvojio je Izrael u ratu 1967. godine, a istočni Jerusalim je kasnije anektirao.

Abas se sastao sa predsjednikom Egipta Abdelom Fatahom el Sisijem prije nego što je došao u sjedište Arapske lige.

Maždi al Kaldi, Abasov diplomatski savetnik najavio je da će se na skupu diskutovati o merama za zaštitu prava palestinskog naroda i da je cilj da Arapska liga izda jasnu deklaraciju da ona odbacuje plan.

Generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abul Gejt je rekao da je sastanak počeo ocjenom da će primjena Trampovog plana uticati na nastavak aperthejda i da ima negativne strane i za Izrael.

On je u srijedu, dan nakon objavljivanja plana, rekao da je početna procjena političkog dijela plana pokazala da se ignorišu legitimna prava Palestinaca i da će palestinski odgovor biti ključ za formiranje kolektivne arapske pozicije o planu za koji je rekao da je neobavezujuća vizija SAD.

Tramp je predstavio dugo očekivani prijedlog u utorak u Vašingtonu u prisustvu premijera Izraela Benjamina Netanjahua.

Planom se predviđa da Izrael anektira sva jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali koja veći dio međunarodne zajednice smatra nelegalnim, kao i dolinu Jordana. Ona čini oko četvrtinu Zapadne obale.

Kao zamjenu Palestinci će dobiti državu u Gazi i na dijelovima Zapadne obale i nekim kvartovima u predgrađu Jerusalima i sve će biti povezano novom mrežom puteva, mostova i tunela, navodi AP.

Izrael će kontrolisati granice te države i njen vazdušni prostor i biti zadužen za sveopštu bezbjednosnu kontrolu.

Kritičari su rekli da će se time Palestincima oduzeti državnost u svakom smislu.

Planom se takođe poništava pravo palestinskih izbeglica raseljenih u ratu 1948. godine i njihovim potomcima da se vrate na sadašnju izraelsku teritoriju.

Cijeli plan zavisiće od razoružavanja Hamasa u Gazi i drugih naoružanih organizacija.

Predstavljanju plana prisustovali su ambasadori Bahreina, Omana i Ujedinjenih Arapskih Emirata što se smatra prećutnom podrškom inicijativi.

Saudijska Arabija i Egipat, bliski saveznici SAD, su rekli da poštuju Trampove napore i pozvali na obnovu pregovora, ne komentarišući sadržaj plana.

Egipat je apelovao i na Izraelce i na Palestince da pažljivo prouče plan.

Jordan je upozorio da je protiv izraelske aneksije palestinske zemlje.

XS
SM
MD
LG