Dostupni linkovi

Porast nasilja između Palestinaca i Izraelaca nakon Trumpovog mirovnog plana


Izraleski policajci na mjestu na kojem je automobil udario izraelske trupe
Izraleski policajci na mjestu na kojem je automobil udario izraelske trupe

Najmanje dvoje Palestinaca je ubijeno a 15 Izraelaca povrijeđeno u nizu incidenata u Jeruzalemu i okupiranoj Zapadnoj obali u četvrtak gdje je došlo do porasta nasilja nakon najave američkog mirovnog plana za Bliski istok.

Na Zapadnoj obali izraelske trupe ubile su dvoje Palestinaca. U Jeruzalemu automobil je oborio izraelske vojnike a napadač je ranio policajca u navodnom palestinskom napadu.

Dugotrajni sukobi podstaknuti su gnjevom zbog plana američkog predsjednika Donalda Trumpa o Bliskom istoku, kojega je Izrael prihvatio a Palestinci odbili odmah nakon predstavljanja prošle sedmice.

Plan predviđa da Izrael dobije većinu onoga šta potražuju već decenijama, uključujući Jeruzalem i gotovo svu okupiranu zemlju na kojoj su izgradili naselja.

"Samo je pitanje vremena kada ćemo pronaći napadača. Terorizam nas neće poraziti, mi ćemo pobijediti", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu nakon napada u Jeruzalemu u kojem je ranjen jedan policajac samo par sati nakon što je nekoliko izraelskih vojnika povrijeđeno u napadu automobilom.

Policija je rekla da napad automobilom koji se desio u blizini palestinskog dijela Istočnog Jeruzalema tretiraju kao teroristički napad, prenosi Reuters.

U gradu Jenin na Zapadnoj obali, devetnaestogodišnjak je ubijen dok je bacao kamenje na trupe, saopštili su Palestinci.

Palestinske vlasti saopštile su da je još jedan Palestinac ubijen u policijskoj stanici Jenin.

U srijedu su izraelske trupe ubile sedamnaestogodišnjeg Palestinca na Zapadnoj obali.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas osudio je Izrael za napade povezujući ih sa onim šta je Trump nazvao "dogovorom stoljeća".

Palestinci koji ne sarađuju sa Trumpovom administracijom, optužujući je za pristrasnost prema Izraelu, kažu da plan ne odgovara njihovim zahtjevima za održivom nezavisnom državom.

Izrael podržava Trumpov mirovni plan.

"Dogovor stoljeća izazvao je takvu eskalaciju i napetost pokušavajući nametnuti lažne činjenice", rekao je Abbasov glasnogovornik Nabil Abu Rudeineh.

XS
SM
MD
LG